Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a aratat simbata intr-un interviu pentru postul bulgaresc Radio Darik ca pentru Romania nu exista data alternativa la 1 ianuarie 2007 privind aderarea la Uniunea Europeana.

"Aceasta data este singura pe care o luam in calcul", a spus Boagiu care a aratat totodata ca Romania a facut toate eforturile posibile pentru a evita activarea clauzelor de salvgardare din tratatul de aderare.

In ultima vreme, mai multi oficiali europeni au inceput sa vorbeasca despre un avantaj al Romaniei fata de Bulgaria in cursa aderarii europene.

Boagiu crede ca acest lucru se datoreaza in primul rind transparentei aratate de autoritatile romane care nu au ascuns nici una dintre problemele existente in procesul aderarii.

Pe de alta parte, ministrul bulgar de Externe, Ivailo Kalfin, a declarat astazi ca tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei pot fi luate in considerare separat de catre UE, dar ca nu crede ca Uniunea va stabili date de aderare diferite pentru cele doua tari.

Conform Novinite.com, Kalfin a mai spus ca amendamentele constitutionale adoptate recent in Bulgaria vor permite incheierea reformei judiciare in conformitate cu solicitarile Uniunii Europene.

Independenta justitiei bulgare nu este amenintata sub nici o forma, a adaugat Kalfin, adaugand ca acest punct de vedere este sustinut si de numerosi membri ai Parlamentului de la Sofia dar si de reprezentanti ai justitiei.