Proiectul acestei legi a fost initiat de deputatii liberali Mona Musca, Eugen Nicolaescu si Viorel Oancea, precum si de senatorul Adrian Cioroianu. Potrivit actului normativ, este interzis accesul la functii si demnitati publice pentru o perioada de 10 ani a persoanelor care au facut parte din fosta nomenclatura comunista.

Proiectul de lege a primit avizul Guvernului si apoi a fost discutat in Comisia juridica, cea pentru Drepturile Omului si pentru Egalitate de Sanse din Senat.

In timpul dezbaterilor au fost adoptate mai multe amendamente vizanad extinderea categoriilor de persoane care intra sub incidenta legii.

Inainte de a se pronunta asupra proiectului de lege, senatorii s-au exprimat, tot prin vot nominal, asupra raportului intocmit de comisiile senatoriale, cu amendamentele admise in precedenta sedinta de plen. Pentru raport au fost inregistrate 101 voturi "pentru", iar 16 senatori au votat "impotriva".

Unul dintre initiatori, Mona Musca s-a declarat extrem de multumita de faptul ca Legea lustratiei a trecut de plenul Camerei. "Este poate cea mai mare reusita in memoria celor care au murit in revolutia din 1989. In plus, urmeaza sa aduca si un pic de lumina in problematica comunismului.

Umeaza sa organizam dezbateri publice pentru a face in asa fel incat legea sa fie imbunatatita inainte de a intra in dezbaterea Camerei Deputatilor", a spus Mona Musca. "Vom face in asa fel incat sa armonizam hotararile luate de Curte Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbour, cu Constitutia si sa facem dreptate pentru cei afectati de communism, fara insa sa lovim in nimeni".

Si liberalul Adrian Cioroianu are o opinie asemanatoare: "Cred adoptarea Legii lustratiei este un semnal bun dat de clasa politica in

ansamblu. Cred ca s-a inteles ca legea vrea doar o reforma morala si nu este nici pe departe o impartire a societatii in buni sau rai. Este doar o lege a despartirii noastre de un trecut care ne apasa."

In schimb liderul Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, considera ca legea lustratiei este inoportuna. "Mona Musca,

fosta turnatoare a Securitatii, imi vorbeste mie de anti-securitate, fostii activisti de partid imi vorbesc mie de comunism?", a declarat Vadim.

"Eu sunt nationalist, nu sunt vizat de legea asta, insa nu imi place nici marea napirlire, nu-mi place nici sa-si intoarca biografia pe dos toti impostorii in frunte cu Ticu Dumitrescu, pe care azi l-am dezvaluit ca fiind unul din tortionarii si informatorii Securitatii".

Reprezentantii celorlalte partide parlamentare au o atitudine mai curind neutra fata de lege, sustinand-o, chiar daca fara entuziasm. "Din punct de vedere tehnic s-ar putea ca aceasta lege sa nu foloseasca principiului pentru care a fost gandita", a spus Cristian Diaconescu, de la PSD.

"As fi fost bucuros daca nu ar fi fost nevoie de aceasta lege si daca toate institutiile si partidele ar fi reusit sa se lustreze pe cont propriu. Noi cei din UDMR asa am procedat", a spus liderul maghiarilor din Romania, Marko Bela.

In urma cu o saptamana, Senatul a respins doua amendamente: unul referitor la comandantii de nave si aeronave care au colaborat cu fosta securitate si altul privind liderii cultelor religioase.

Actul normativ urmeaza sa fie dezbatut si in Camera Deputatilor, for care are competenta decizionala.