Evolutia si dezvoltarea pietei imobiliare constituie un subiect care a dat nastere la opinii diverse, incat cu foarte mare greutate se poate trage o concluzie definitiva.

Despre aceasta piata haotica si instabila am stat de vorba cu Ion Radu Zilisteanu, director al grupului de firme Intermedias, presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare in perioada ’95-’99, si expert imobiliar din anul 1992.

Hotnews.ro: Raman investitiile in apartamente o afacere buna?

Ion Radu Zilisteanu: Da, in masura in care apartamentele sunt cumparate pentru exploatare prin inchiriere. Rezerva de crestere a pretului apartamentelor in blocuri vechi este extrem de mica, deci speculatiile sunt de ce in ce mai putin posibile.

Hotnews.ro: La ce evolutie de pret ne putem astepta in urmatorul an in cazul apaartamentelor si terenurilor?

I. R. Zilisteanu: Dupa parerea mea, in acest an si in urmatorul, media de crestere a preturilor va fi, in cazul apartamentelor, de maximum 5-8% pe an. In ceea ce priveste terenurile, cele intravilane au un potential de crestere de circa 25-30% in acest an, iar cele agricole de circa 35-40%.

Hotnews.ro: Tot romanul spera ca aderarea la UE va aduce un boom imobiliar. Experienta Ungariei contrazice acest lucru. Ce le recomandati proprietarilor?

I. R. Zilisteanu: Proprietarii trebuie sa se astepte la o scadere a preturilor, care va incepe in circa 2-2.5 ani, in functie de ritmul de investitii in constructii noi. Nu cred ca integrarea in UE va duce la un boom imobiliar, decit cel mult pe anumite segmente ale pietei, cum ar fi spatiile de birouri.

Hotnews.ro: Este justificat pretul apartamentelor construie inainte de ’89, in conditiile in care exista tot mai multe proiecte imobiliare in curs de desfasurare?

I. R. Zilisteanu: Pretul se formeaza pe orice piata din raportul cerere-oferta. Daca un pret se plateste, acest lucru inseamna ca s-au intilnit cererea si oferta. In acest caz, ce este justificat si ce nu? Preturile actuale si marirea lor in urmatorii doi ani denota o cerere mai mare decit oferta, cerere nesatisfacuta de constructiile noi.

Hotnews.ro:Obligativitatea reabilitarii termice a cladirilor va schimba ceva in piata?

I. R. Zilisteanu: Nu in mod semnificativ, dupa parerea mea.

Hotnews.ro: In afara zonei de nord a Capitalei, ce alte zone sunt sau vor deveni atractive?

I. R. Zilisteanu: Cu siguranta sudul are cel mai mare potential de crestere in ce priveste terenurile, intrucit preturile in aceasta zona au ramas cele mai mici din Bucuresti.

Hotnews.ro: Care este necesarul de locuinte in Romania?

I. R. Zilisteanu: Se apreciaza ca circa 1 million, dar asta in lipsa unor statistici oficiale.

Hotnews.ro: In cat timp va fi acoperit deficitul in actualul ritm de constructie?

I. R. Zilisteanu: Daca tinem cont ca statisticile oficiale iau in calcul constructia a 30 de mii de locuinte anual probabil ca vor mai fi necesari aproximativ 33 de ani pentru acoperirea cererii.

Hotnews.ro: Care sunt zonele cu cea mai mare cautare in acest moment, in cazul terenurilor?

I. R. Zilisteanu: In cazul Bucurestiului, sudul, in materie de case de vacanta Valea Prahovei si litoralul, in cazul terenurilor agricole, zona de sud-vest a tarii (in jurul Timisoarei).

Hotnews.ro: Care este raportul intre preturile din Romania si cele din tari precum Ungaria,Cehia si Bulgaria?

I. R. Zilisteanu: Preturile din tara noastra reprezinta circa 30-70% fata de preturile din Cehia si Ungaria, dar 110-140% fata de cele din Bulgaria.