Fosta conducere a Bancii de Export-Import a Romaniei, in frunte cu ex-presedintele Mariana Diaconescu, sotia purtatorului de cuvant PSD Cristian Diaconescu, a contribuit la prejudicierea Eximbank cu circa un milion de euro.

Potrivit un proces-verbal de constatare trimis de Curtea de Conturi a Romaniei la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la baza prejudiciilor aduse institutiei a stat, printre altele, contractarea de catre fostii sefi ai Eximbank a unui imprumut de 5 milioane de euro de la Standard Bank London (SBL), cu toate ca Eximbank dispunea de suficiente resurse financiare.

Contractarea creditului s-a facut „fara nici o analiza din care sa rezulte necesitatea contractarii acestuia", banca inregistrand o pierdere neta de 89.278,32 euro. Suma rezulta din diferenta intre dobanda platita la data tragerii imprumutului si veniturile inregistrate din plasarea acestuia.

„Controlul subliniaza ca tragerea integrala a imprumutului de 5 milioane de euro la data de 15 iulie 2004 s-a facut fara ca banca sa aiba asigurata imediat plasarea acestor sume in credite.

Daca utilizarea imprumutului contractat de la SBL s-ar fi realizat prin trageri pe masura aprobarii creditelor catre clienti, dobanda platita catre SBL era proportionala cu sumele trase efectiv si numarul de zile de utilizare si, in consecinta, costul imprumutului ar fi fost mai mic", se arata in procesul-verbal de constatare.

"Cei care au dispus angajarea unui imprumut interbancar de 5 milioane de euro vor trebui sa raspunda in fata procurorilor", ne-au declarat surse din cadrul Curtii de Conturi.

Procesul-verbal mai arata ca fostii sefi ai Eximbank au decis contractarea imprumutului de 5 milioane de euro in conditiile in care banca dispunea de resurse financiare atrase in suma de aproximativ 77 milioane euro.

Raportul arata ca raspunderea pentru acest prejudiciu revine atat Marianei Diaconescu, fost presedinte al bancii, lui Vasile Dedu si Vasile Soare- fosti vicepresedinti ai bancii, precum si lui Cezar Moldoveanu-director al Directiei Relatii Financiar-Bancare.

Pe de alta parte, acelasi raport constata ca au fost inregistrate pierderi la fondurile statului pentru activitatea de asigurare si reasigurare, provenite din garantarea creditelor de export prin incheierea de polite de asigurare in numele si contul statului.

Astfel, Eximbank a emis in nume propriu o polita de asigurare pentru garantarea creditului de export acordat societatii Valmet Trade SRL, in favoarea debitorului extern Alexander Sheridan Ltd din Anglia.

Emiterea politei pentru acoperirea unor daune constand in sume neachitate aferente livrarilor efectuate de Valmet Trade dupa data retragerii limitei de credit, in conditiile cunoasterii informatiilor cu privire la debitorul extern, a condus in final la un prejudiciu prin plata din Fondul pentru asigurare gestionat de Eximbank in numele si contul statului a unei despagubiri de circa 22.500 dolari.

Citeste articolul complet in Gandul