Declararea de catre Presedintia Romaniei a anului 2006 drept „Anul Carol I" reprezinta o forma de recunostinta pentru cea mai complexa personalitate politica a Romaniei moderne.

Acum 140 de ani, la 10 Mai 1866, Principele Carol Hohenzollern-Sigmaringen depunea juramantul ca domn constitutional al Romaniei, in fata Parlamentului: „Jur de a fi credincios legilor Tarii, de a pazi religiunea Romaniei, precum si integritatea teritoriului ei si de a domni ca Domn constitutional".

Provenit dintr-o familie germana cu vechi traditii, el era fiul Iosefinei si al lui Carol Anton de Hohenzollern-Sigmaringen.

Timp de aproape un secol, Romania si-a sarbatorit la 10 mai regii din familia Hohenzollern-Sigmaringen, reunind in esenta evenimentului trei momente marcante din istoria sa: in 1866, la Bucuresti, in fata Parlamentului, Carol I jura ca va fi credincios legilor tarii, ca va pazi religia romanilor, integritatea teritoriului si ca va domni ca domn constitutional; la 10 mai 1877, pe baza rezolutiei

votate de Parlament cu o zi inainte, Carol I proclama independenta fata de Poarta Otomana; 14 martie 1881, Carol primeste titlul de Rege al Romaniei, ca urmare, la 10 mai acelasi an, Romania este proclamata Regat.

Odata cu „abolirea monarhiei" in decembrie 1947, a disparut si 10 mai din calendarul zilelor de sarbatoare ale romanilor. Noul regim, comunist, fiind lipsit de legitimitate datorita impunerii lui de catre ocupantul sovietic, a trebuit sa-si caute si sa-si fabrice alte zile de referinta.

Dupa 1990, ziua de 10 mai a fost trecuta sub tacere de catre noua putere, asta si pentru ca simbolul monarhiei (desi se implineau 43 de ani de la abdicarea fortata a regelui), era inca puternic, dovada cea mai clara este insistenta regimului Iliescu impotriva venirii in tara a Regelui Mihai I, dar si primirea acestuia (la prima vizita in Romania) de catre un milion de oameni, la Bucuresti, in 1992.

Mai are sens sarbatorirea zilei de 10 mai?

Doi istorici conferentiari la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti, sustin ca in pofida meritelor monarhiei romane, ziua de 10 mai nu poate fi trecuta decat simbolic in galeria sarbatorilor nationale.

Conf. univ. dr. Alin Ciupala considera revenirea la aceasta sarbatoare imposibila, pentru ca 10 mai simboliza ziua monarhiei, iar Romania astazi este republica. Romanii, in primul rand, trebuie sa cunoasca ziua de 10 mai, dar si semnificatia domniei lui Carol I. Este necesara o reconsiderare a figurilor monarhiei: Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai I, foarte multa vreme ocultate.

„Este inadmisibil, de exemplu, ca Regele Carol I sa nu aiba nici macar un bust. De asemenea, o sarbatoare formala nu ne poate ajuta sa intelegem monarhia, 10 mai ar trebui sa fie, in fiecare an, ziua de cunoastere a monarhiei, ca episod special al istoriei noastre".

Conf. univ. dr. Florin Muller: „Abolirea, cum a fost denumita in epoca si in ideologia ulterioara a comunismului, distrugerea, cum a fost in realitate, institutia monarhica a strabatut dupa 30 decembrie 1947 un destin ingrat. Incet, incet regimul comunist a impins in uitare si derizoriu atat monarhia, ca institutie, cat si persoana Regelui Mihai I".

De asemenea, istoricul vede republica drept singura forma de guvernamant in care este posibila translatia puterii prin mecanisme democratice, si ca „monarhia nu mai poate servi decat ca referential nostalgic si paseist al unor persoane legate prea mult de avantajele unui centru constant (si nedemocratic) de putere.

Totodata, Romania, tara latina, nu are niciun temperament, nicio istorie comparabila cu cea a monarhiilor istorice. Cred ca romanii ar trebui sa arate respect si decenta fata de 10 mai. Dar atat."

Regii Romaniei

Regele Carol I, al doilea fiu al lui Karl Anton Fürst von Hohenzollern-Sigmaringen, nascut pe 4 aprilie 1839, la Castelul Sigmaringen, ales domnitor al Romaniei in 1866, proclamat Rege al Romaniei in 1881, moare pe 10 octombrie 1914, la Castelul Peles.

Regele Ferdinand I, fiul lui Leopold, fratele mai in varsta al Regelui Carol I, nascut pe 24 august 1865, la Castelul Sigmaringen, devine rege in 1916, moare pe 20 iulie 1927, la Castelul Peles.

Regele Carol al II-lea, fiul Regelui Ferdinand I, nascut pe 16 octombrie 1893, la Castelul Peles, devine rege in 1930. Exilat din Romania in 1940 de catre maresalul Ion Antonescu, moare pe 4 aprilie 1953, la Estoril, Portugalia.

Regele Mihai I, fiul Regelui Carol al II-lea, nascut pe 25 octombrie 1921 la Castelul Foisor, accede la tron in 1940, fortat sa abdice la 30 decembrie 1947

.

Ferdinand I, acuzat de tradare

Acuzat de tradare de catre imparatul Germaniei Wilhelm al II-lea, ca urmare a deciziei Romaniei de a intra in Primul Razboi mondial de partea Antantei (in 1916), Ferdinand a fost sters din registrul Casei de Hohenzollern. Mai mult, la propunerea aceluiasi Wilhelm al II-lea, Papa Benedict al XV-lea il va excomunica (Ferdinand fiind catolic).

Articol integral in EVZ