In afacerea energiei prin intermediari nu au cazut decit capete de directori din esaloanele doi si trei.

Ministrul Economiei, Codrut Seres, a anuntat ieri ca va schimba directorii complexurilor energetice Rovinari si Turceni, in afacerea tranzactiilor cu energie.

Masura a fost luata in urma unei anchete a Corpului de Control al ministrului, potrivit careia societatea Electrica ar fi achizitionat energie de la cele doua unitati prin intermediul unor furnizori privati la un pret cu o treime mai mare decit pretul platit de firmele private.

„In baza raportului preliminar, am decis inlocuirea unor directori din cadrul celor doua complexuri, implicati direct in incheierea contractelor de livrare a energiei electrice catre anumiti furnizori privati, energie care ajungea la Electrica la un pret cu o treime mai mare decit pretul platit de firmele private”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Economiei.

El a mai spus inca o data ca a solicitat rezilierea, in cel mai scurt timp posibil, a contractelor incheiate cu furnizorii privati. Electrica va incheia contracte de achizitie de energie direct cu cele doua complexuri.

Ministerul Economiei nu vrea insa sa dezvaluie numele intermediarilor. A refuzat si Biroul de Presa, a ocolit raspunsul si Seres, atunci cind a fost intrebat. Potrivit presei locale, cei mai mari trei contractori privati ai energiei produse la Turceni si Rovinari ar fi Grivco, Energy Holding si Romelectro. Nu se stie insa care dintre ei revind, ulterior, energia la societatea Electrica.

Seres avea om in CA-uri

Tot scandalul s-a declansat la inceputul acestei luni, cind Seres a declarat ca firmele private cumpara de la cele doua complexuri energie la un pret de 95 RON/MWh, iar Electrica platea 136 RON. „Supararea mea e modul in care directorii unor companii de stat au decis sa defavorizeze directorii altor companii de stat intr-o piata concurentiala”, preciza ministrul acum trei saptamini.

Totusi, Seres ar fi trebuit sa stie de mult ce se intimpla. De la 1 iulie 2005, reprezentantul statului in Consiliile de Administratie ale celor doua complexuri este Ionel Mantog, secretar de stat in minister. „Contractele nu se negociaza si nu se aproba in Consiliul de Administratie, deci nu puteam sa stiu”, spune insa Mantog. El ii apara pe directorii pe care Seres ii demite.

„Directorul nu are de unde sa stie ca se produce o intermediere. Nu stie ce se intimpla in piata cu energia dupa aceea”, spune Mantog.

Articol integral in Cotidianul