Ultimii 16 ani de tranzitie continua au maturat de-a valma destine, orgolii, economii si sentimente, mai aprig decat a reusit Razboiul de secesiune sa schimbe fata Americii secolului al XIX-lea. Ar fi o incercare fortata aceea de a gasi cu orice pret similitudini intre cele doua perioade; ceea ce le poate lega insa, peste timp, este un laitmotiv literar…
Ai strans la saltea banutii castigati cu sudoarea fruntii si apoi i-ai incredintat acelei chintesente a economiei capitaliste, banca... gone with the Wind. Ai auzit de fondurile de investitii create de Soros sau Peter Lynch, care au transformat o generatie de americani din slujbasi in milionari si ai incercat si tu un produs similar mioritic... gone with the Wind.
Scoteai petrol de trei generatii, nu din Texas, ci din vecinatatea Ploiestiului, si dupa 45 de ani de comunism si 16 de tranzitie ti-a pus Dumnezeu mana in cap: ai primit de la stat actiuni Petrom cu 1800 lei, pe cand la bursa erau cotate la 5000; ai dat procura si... gone with the Wind.
Te-ai trezit, ca norocos mostenitor al unui Malaxa, Mociornita sau Sturdza, in posesia unor pretioase certificate la Fondul Proprietatea; cu ele in buzunar, te vedeai recladind societatea capitalista elitista... gone with the Wind. Aveai o Academie care, in spiritul lui nenea Iancu, te-a tinut viu cu umorul ei... gone with the Wind.
Aveai un "Gand" curat si ai vrut sa-l incredintezi tiparului... gone with the Wind. Aveai idoli, modele printre disidenti, persoane de cultura, oameni de onoare, pe care ii respectai si ii stimai fara sa-i fi cunoscut personal... gone with the Wind. Si orice ai creat, imaginat, incercat, toate cele sfinte si nesfinte, cugetatoare sau necugetate, impartasesc aceeasi soarta: gone with the Wind.
Se zice ca cele mai periculoase vanturi s-ar forma la Capul Horn si ca doar navigatorii cei mai destoinici se incumeta sa le infrunte; da-i, doamne, minte Marinarului, sa ne duca barca macar pana la Capul Bunei Sperante, ca doar speranta ne-a ramas, asa cum plutim incotro ne poarta Vantu… Multe stihii s-au dezlantuit asupra noastra de-a lungul vremii dar, le-am trecut cu bine, pastrandu-ne
mintea limpede si spiritul treaz; doar ca, de la o vreme, parca nu mai infruntam realitatea de zi cu zi, ci suntem telecomandati de "realitatea zilei"…
Am incercat sa public acest articol intr-un cotidian national de mare tiraj dar, cum l-am scris pe pervazul ce desparte propriul interes de cel national, mi-a alunecat si l-a luat …..Vantu.
PS: Hotnews, ai incercat sa colaborezi cu cineva care chiar se pricepe sa se faca inteles?
Rusine mie.
va urmaresc constant articolele ce apar in presa
caut de fiecare data sa detectez printre randuri un mesaj/propunere/sugestie utila cititorului
in permanenta lasati impresia ca stiti mai mult decat asterneti pe hartie
poate ca aveti dreptate sa procedati astfel: cine vrea mai mult, trebuie sa plateasca, ca doar de asta ati facut wbs, nu?
totusi nu va mai straduiti sa fiti asa ecliptic in exprimari pt ca ajungeti sa-l concurati pe mugurel la capitolul evreesc "vorbeste mult, dar spune putin" - precept de baza in munca celor ce invart banii.
va sugerez sa nu ne mai torturati cu dizertatii despre ... nimic.
va doresc o zi buna,
e.
Lipsa realizarilor personale, instrainarea fata de rezultatul muncii, sunt elemente care au indus indoiala in propriile capacitati. Indoiala este precum orgoliul, gelozia sau invidia, se autopropaga in sufletul omului. Nu e deajuns decat sa aprinzi fitilul.
Comunismul a distrus crezul ca esti capabil, ca poti, ca esti destul de tare si inteligent sa finalizezi proiectul pe care ti l-ai propus. Aceasta stare de lucruri, combinata cu sintagma "noi suntem cei mai destepti si mai frumosi", au determinat dupa revolutie cealalta extrema "ei sunt destepti, noi prosti". Nimic mai neadevarat. Oamenii sunt la fel pe tot globul si, mai ales, sunt la fel in orice vremuri.
Aceasta imbecilitate de a prelua modele pe care le-au inventat altii, validarea orbeste a eficientei acestora, urmata de dezamagiri serioase, ne distruge si ne arunca intr-un cerc vicios.
Si, precum spune si dl. Sima, atata timp cat bancile au dezamagit, fondurile de investitii au dezamagit, politica a dezamagit, si, mai ales, presa libera a dezamagit, iar nevoia de repere a omului e fundamentala, ne putem exprima teama ca, in aceasta perioada de timp, caracterizata prin acuta lipsa de educatie, cunoastere si informatie curata, noile repere ale "realitatii" vor inlocui valori precum identitatea nationala, religie si bune moravuri.
Iar in viata zilnica plina de incercari, omul va merge iar in pacatul fundamental al uitarii, lasandu-se purtat de Vant pe noile Realitati.....mai mult sau mai putin Academice.
Si atunci din oi cu personalitate, vom deveni oi bine conduse....
Ce-ar fi sa-l concurati pe Dl.Cristian Sima si in plus, sa-i si dati niste lectii de "profesionalism" si de "finante" ?!
Vorba sfanta a romanului: "copiii arunca cu pietre in pomii roditori".
Asa si Dvs., aruncati cu pietre, si ratati chintesenta articolului, ca sa citez un alt cititor.Cand veti ajunge sa va deschideti firma proprie, de tranzactii bursiere pe piata externa, cand veti reusi sa obtineti profit din urma activitatii companiei...
Pana atunci, ar fi bine sa "taceti si sa faceti" ca acest "non-valoare" Cristian Sima,asa cum da de inteles Maria Voastra.
Intre altele, stimabile Dan, CONCIZIA SI COMUNICAREA CLARA nu va caracterizeaza chiar pe Dvs.cititi-va propriul text, daca nu sunteti sigur!
Felicitari Domnului Sima pentru realizarile avute, impreuna cu o dedicatie: "de hulesc, sa taci din gura, de te-ating, sa feri in laturi,ce mai vrei cu-a tale sfaturi daca stii a lor masura?!"
Cu deosebit respect, alina
Avem idei geniale, dar nu le punem in practica, stim sa muncim de dimineata pana seara pt italieni, spanioli, dar in tara nu facem nimic.
Deci, in loc sa scriem articole..mai bine sa facem ceva util!
In intervalul celor 10 zile de emisiune, d-ul Sima a precizat de mai multe ori, ca prevede pentru jumatatea lunii februarie o cadere a bursei de la Bucuresti ( tocmai in perioada cind toata piata era intr-o continua crestere, atingindu-se chiar maxime istorice). Si caderea a venit .... si iata-ne astazi mult sub "nivelul marii".
De aceea, cred eu ca mai important decit sa criticam si sa ne complacem in a nu intelege, mai bine ne-am stradui sa invatam, chiar daca trebuie sa citim printre rinduri si mai ales atunci cind exista un exemplu ca cel pe care l-am mentionat mai sus. Eu nu spun ca trebuie sa ne uitam la Cristian Sima ca la un prooroc, pentru ca a iesit asa cum a prevazut el, dar cred ca cei interesati de bursa ( si nu numai ), dornici de cunoastere si de perfectionare, au ce invata de la Cristian Sima. Parerea Mea !
Cit despre articol, cred ca Ionut a pus punctul pe " i ".
Va multumesc !
1. In primul rand SOV beneficiaza de prezumtia de nevinovatie; nu a fost inchis nici macar o zi :-)
2. SOV nu a avut functii executie sau de administrare in nici una din firmele lui deci n-a infaptuit in direct si explicit nici o fapta ilegala.
3. In acest context, avand in vedere suspiciunile care planeza in jurul lui SOV , mie mi se pare ca problema etica e doar la vanzatori care au de ales daca vand unui om cu imagine negativa ai carui bani pot veni din diverse operatiuni.
4. Pe cand angajatii grupului de presa obtin banii din business-ul pe care ei il fac, reprezentand contravaloarea muncii lor, pentru ca SOV e in primul rand investitor actionar al afacerii, iar actionarii se pot schimba.
5. Angajatii-jurnalisti ar avea o problema daca vor resimti o schimbare a politicii editoriale care sa intre in contradictie cu vechea politica sau cu valorile in care ei cred.
6. Angajatii-jurnalisti ar mai avea o problema de imagine si credibilitate daca SOV ar fi implicat in administrare sau conducerea executiva.
1. De ce vanzatorii au vandut catre un cumparator cu o imagine negativa ?
2. De ce lucreaza jurnalistii de la AC, in continuare, in redactia unei publicatii in care actionar majoritar, etc., este un actionar cu o imagine negativa ?
Afla de la mine ca domnul Sima merge in Italia mai des decat
merg eu la mama in Drumul Taberei,iar numele din pasaport este ca si in trecut tot Sima Cristian.
Lasa vrajeala si treci la comentarii adevarate sau lasa-ne.
In trendul general ar trebui sa scriu ceva de genul "vorbe in vant" :d Oricum am da-o, pe-o parte sau pe alta, lucrurile nu stau deloc bine iar "Vantu" este de fapt o "clasa", nu o "instanta".
Si ei au aparut pentru ca noi ceilalti nu facem nimic ci doar stam si "behaim" in "tarc", tarcul construit special de "ei".
Mai e inca ceva: exista o mare categorie de asa-zisi oameni care ii sprijina si mai abitir: fac ceea ce fac si domnii "Vantu" insa la un nivel insignifiant. Bineinteles ca sunt lasati cu "gainariile" lor pentru ca in felul asta li se induce sentimentul de vinovatie generala, pe de o parte, iar pe de alta parte, cand vad "realizarile" unor "Vantu", le creste speranta ca vor ajunge si ei "mai departe".
Concluzie:
Constitutional, avem dreptul la intruniri si la manifestatii. De ce nu ne-am uni, toti cei care suntem impotriva clasei "Vantu" si a celor care o sprijina, si sa manifestam direct in strada ?!
Cred ca am avea mai multe sanse sa schimbam ceva.
toti indragim a face comentarii, ceea ce ajuta la constructie.
creatia insa, e greu de realizat, mai ales cand comentariile sunt inutile.
multumim d-le Sima, va mai asteptam