Doua guverne pe puntea fregatelor

de Simona Popa, Mihai Nicut (Cotidianul)

Intermediarii afacerii fregatelor au fost eliberati de politia britanica. Autoritatile romane, actuale si foste, fac eforturi sa nu-si aminteasca nimic despre acest contract.

Sotii Barry si Georgiana George, suspectati ca ar fi primit un comision ilegal de un milion de lire sterline pentru intermedierea vinzarii a doua fregate intre guvernele britanic si roman, au fost eliberati de politia britanica din lipsa probelor, nu inainte insa de a li se fi confiscat din casa, in urma perchezitiei, o suma de aproximativ 20.000 de lire sterline.

Ancheta s-a declansat cind s-a descoperit ca, pe linga comisionul celor doi, s-ar fi platit inca sapte milioane de lire sterline in conturi din paradisuri fiscale. Presa britanica indica firma rom\neasca Axis Trade&Consulting drept recipientul milionului de lire sterline oferit celor doi soti.

Conducera Axis Trade &Consulting a refuzat categoric si ieri sa faca vreo declaratie pe marginea acestui subiect.

Ziarul “The Guardian”, in editia de ieri, afirma ca nu doar interesele contribuabililor romani au fost lezate de incheierea contractului, dar si ale celor britanici. Citind documente ale Ministerului britanic al Apararii, ziarul afirma ca cele doua fregate au fost vindute de catre marina, ca fier vechi, companiei BAE Systems, pentru 200.000 de lire.

Ulterior, BAE Systems le-a reconditionat in favoarea Marinei Militare Romane, contra a 116 milioane de lire. Ziaristii noteaza ca intre Ministerul britanic al Apararii si firma BAE Systems nu a fost incheiata, conform uzantelor, o intelegere de impartire echitabila a profitului obtinut, ceea ce ar fi afectat interesele contribuabililor englezi.

Cel care era ministru al Apararii in acea perioada, lordul William Bach, a refuzat sa explice aceasta scapare si sa comenteze acuzatiile de mita.

Articol integral in Cotidianul

Fregate scumpe, spaga pe masura

de Catalin Prisacariu (EvZ)

Afacerea "Spaga royala" , episodul 2: contraamiralul Blidea sustine ca suma data pe fregatele englezesti a fost imensa.

Fregatele britanice pentru care s-ar fi platit o spaga de 7 milioane de lire sterline (echivalentul a 10 milioane de euro) puteau fi cumparate la preturi mult mai mici si cu dotari mult mai bune. Asta reiese din declaratiile pe care le-a dat pentru EVZ Victor Blidea, fost sef al Operatiunilor din Statul Major al Marinei Militare Romane.

Civilii controleaza militarii

In decembrie 2004, in calitate de contraamiral de flotila si sef al Comandamentului Operational Naval Constanta, Victor Blidea a adus una dintre fregatele britanice in Romania. Contraamiralul a aratat ca nu a participat la niciuna din fazele de negociere prin care cele doua nave au devenit proprietatea statului roman.

A explicat, in schimb, cum au ajuns navele in dotarea Ministerului Apararii Nationale.

"Armata isi stabileste nevoile operationale, face o lista, apoi o trimite catre MApN pentru a fi aprobata si inaintata guvernului, daca e cazul", a spus Blidea. Conform contraamiralului, Statul Major al Marinei Militare Romane avea nevoie, intr-adevar, de doua fregate pentru operatiuni militare pe mare.

"Dupa faza aceasta insa, in care partea militara isi stabileste nevoile operationale, decizia este luata de partea civila care controleaza armata", a mai spus Blidea. Adica de guvern.

Articol integral in EvZ.

Firma dintr-un apartament bucurestean a sotilor George - 11 miliarde lei profit

de Razvan POPA, Bogdan MUNTEANU, Ramona LICA (Gandul)

• Procurorii DNA au descins ieri la sediul Axis Trade • Ca actionar, in firma apare si mama de 69 de ani a Georgianei George.

Axis Trade & Consulting SRL (ATC) este firma din Romania controlata de Barry George - pionul principal in scandalul „Fregata”. Societatea este detinuta in acte de sotia lui George, Georgiana George, nascuta in 1964 la Bucuresti. SRL-ul de apartament a avut un salt financiar spectaculos in 2003 - anul perfectarii tranzactiei.

Daca in 2002, firma avea un profit de 986 milioane lei, dupa afacerea „Fregata”, Axis a inregistrat un profit de 11 miliarde lei! Suma nu arata, insa, comisionul privat scos dupa vanzarea fregatelor in Romania. Conform autoritatilor britanice, Axis ar fi obtinut, numai pentru intermedierea vanzarii, aproximativ un milion de lire sterline!

Axis Trade & Consulting SRL este detinuta, in acte, de sotia lui Barry George (cu 95 la suta din actiuni) si de o femeie de 69 de ani. Doamna in varsta este Elena Dan, mama Georgianei George, si este mentionata in actionariatul societatii cu un aport de 500 de lei noi.

Articol integral in Gandul.