Cristian Diaconescu a anuntat miercuri dimineata, la Radio Guerilla, ca isi da demisia din toate functiile pe care le detine in PSD. Fostul ministru al justitiei contesta probabila numire in fruntea Curtii de Conturi a lui Ovidiu Ispir, un personaj pe care il considera controversat.

Ca inspector al Curtii de Conturi, Ovidiu Ispir a facut un control la Exim Bank, unde lucreaza sotia notabilului PSD, Mariana Diaconescu. Datele preliminare arata ca managementul Exim Bank, care o includea Mariana Diaconescu, a cauzat un prejudiciu de 5.216.000 euro, in esenta acordand despagubiri unor exportatori in baza unor contracte dubioase.

Miercuri dimineata, in direct cu Liviu Mihaiu, la Hasta La Revista Presei de pe Radio Guerilla, Diaconescu a spus ca Mircea Geoana ar putea sti cate ceva despre intentiile sale de demisie, dar ca de-abia urmeaza sa faca anuntul formal.

Ulterior, numirea lui Ispir a fost contestata la Curtea Constitutionala, fapt ce l-a facut pe Cristian Diaconescu sa nu mai fie asa sigur de demisie.

Fost ministru al justitiei in guvernul Nastase si inca purtator de cuvant al PSD, Diaconescu este unul dintre putinii membri ai partidului cu o imagine buna si cu un discurs interesant. Autoretrogradarea lui ar fi o pierdere pentru partidul aflat si-asa in cadere libera.

Transcriptul emisiunii, furnizat de Monitoring Media

Cristian Diaconescu: Buna dimineata.

Liviu Mihaiu: Acum trebuie sa va fac o intrebare, si anume daca este adevarat ce am auzit eu, si ca intr-adevar intentionati daca n-ati si facut-o deja, ca sa va dati demisia din toate functiile din PSD.

Cristian Diaconescu: Multumesc pentru aplauzele anticipate, dar chestiunea e destul de complicata si serioasa. Da, intentionez astazi sa-i prezint presedintelui PSD demisia mea din toate functiile din PSD.

Liviu Mihaiu: As vrea sa .. este vorba de ..

Cristian Diaconescu: Este vorba de urmatoarea chestiune.

Liviu Mihaiu: Va rog, va ascult. Nu spun eu ce stiu.

Cristian Diaconescu: Mi se pare mie destul de complicat.. deci ma rog.. in ultimele zile au fost incercari nenumarate in Parlamentul Romaniei sa se treaca o lege a Curtii de Conturi, vizand de fapt schimbarea conducerii Curtii de Conturi. Legea este neconforma pe aquisul comunitar si are mari probleme, motiv pentru care nu a reusit sa treaca de Senat.

Atunci Guvernul s-a gandit ca ar fi bine sa faca o ordonanta de urgenta, pe baza acestei ordonante sa rezolve problema Curtii de Conturi pentru ca erau niste baieti care isi rodeau zabala si asteptau din plin sa se protapeasca in fruntea Curtii de Conturi. Vreau sa va spun ca aceasta Curte de Conturi va gestiona de la 1 ianuarie 2007 si va controla toate fondurile europene de preaderare.

Deci practic de fondurile europene care intra in tara noastra. Deci practic tot ceea ce inseamna banul european va fi controlat de aceasta curte.

Liviu Mihaiu: Bun, si de ce v-ati dat dvs demisia datorita Curtii de Conturi?

Cristian Diaconescu: Si spre surprinderea mea aflu ca un personaj absolut controversat este avizat de comisia finante-banci din Camera Deputatilor si Senat ieri, urmand a fi votat azi in procedura de urgenta de plenul Parlamentului. Faptul ca astia de la putere au tot felul de blestematii in cap si se tin de ticalosii asta e problema.

Faptul ca PSD a andosat aceasta nominalizare, stiind despre cine este vorba si stiind din ce clan de interese face parte respectiva persoana, repet care urmeaza sa fie presedintele Curtii de Conturi, ma face sa ma gandesc in ce masura are rost sa particip in structurile de conducere ale PSD.

Drept pentru care o sa-mi vad foarte usor de treaba in continuare, raman in partid, raman in Parlament, sigur daca voi fi lasat, si imi vad de treab..

Liviu Mihaiu: Trebuie sa spun ascultatorilor ca este vorba de dl Ovidiu Isipir. Este un fioros angajat al Curtii de Conturi dezvaluit astazi in "Academia Catavencu" intamplator fara sa stim ca are vreo legatura cu dl Cristian Diaconescu.

Trebuie sa mai spunem ascultatorilor ca acest fioros angajat al Curtii de Conturi a executat un control la banca Exim Bank condusa de sotia lui Cristian Diaconescu, unde si-a angajat-o si pe nevasta-sa, dna Ispir Cornelia.

Cristian Diaconescu: Chestiunile sunt si mai intinse..

Liviu Mihaiu: Sunt intinse, dar eu ii sfatuiesc pe ascultatori sa vada care sunt legaturile lui Ovidiu Ispir cu actuala putere si cu fosta putere, .. citind "Academia Catavencu”. Va ascult.

Cristian Diaconescu: Exact aici este problema si chestiunea este extrem de complicata, extrem de serioasa. Este vorba de acelasi mecanism, nu stiu.. era sa zic securist, era sa zic comunist, cred ca le zic pe amandoua..

Liviu Mihaiu: Mafiot.

Cristian Diaconescu: .. care-si vede linistit de treaba. Noi ne jucam pe televizor, vezi Doamne, facem Opozitie, ne exprimam pozitiile, ne exprima doctrinar, baietii isi vad de treaba.

Liviu Mihaiu: De treaba da. Cunoastem, doar suntem si noi de 16 ani pe scena publicistica si implicit cea politica. Asa ca ii cunoastem inclusiv pe Dan Radu Rusanu, cel cu care.. liberalul cu care dl Ovidiu Ispir este partener la firma Comat Net. Si este si fost presedinte al bancii, Dan Radu Rusanu, al lui Exim Bank.

Mihai Dobrovolschi: Nu ne raspunde, am incercat sa-l sunam.

Liviu Mihaiu: Da, o sa incercam sa-l sunam. Am inteles ca astazi il valideaza ca presedinte al Curtii de Conturi pe acest Ovidiu Ispir?

Cristian Diaconescu: Deci daca lucrurile merg cum au pornit de ieri, sigur ca da. Va fi un vot in plenul camerelor reunite, Camera Deputatilor si Senat.

Liviu Mihaiu: O sa incercam sa-l sunam si pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Deci, vreau sa va intreb, decizia dvs este ireversibila, sau intrati la negocieri?

Cristian Diaconescu: Nu, nu intru la nici un fel de negocieri. Sigur ca o sa discut civilizat cu Mircea Geoana, sigur ca nu vreau sa-mi creez, sau sa creez partidului dificultati mai multe decat are. Dar pe de alta parte, punctul meu de vedere mi-l mentin.

Liviu Mihaiu: Stie cineva din partid pana la aceasta ora 9,22 de aceasta demisie a dvs?

Cristian Diaconescu: Ceva stie presedintele Geoana, dar cred ca nu si-a inchipuit ca chiar am sa o fac.

Liviu Mihaiu: Sa-l sunam si pe Mircea Geoana. Deci iata ca PNL-istii au si ei Hrebenciucul lor. Este vorba de Dan Radu Rusanu, despre care noi am scris, ba chiar am avut si un proces. "Academia Catavencu" a avut un proces cu acest Dan Radu Rusanu, a fost secretar de stat la finante in guvernul CDR si unul dintre, hai sa-i spunem, una dintre eminentele cenusii ale partidului. Iata ca aici..

Mihai Dobrovolschi: Guzganul cenusiu.

Liviu Mihaiu: Da. Un guzgan galben, ca e liberal. Iata ca PSD si PNL-ul intamplator au stat la aceasi masa pentru a-l valida pe acest individ dubital cum zice Cristian Diaconescu, fioros cum spune autorul articolului din pagina 12 "Academia Catavencu". Multumesc Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu: Multumesc si eu.

Liviu Mihaiu: Si sper sa nu iesiti din politica.

Cristian Diaconescu: In orice caz am sa ma bat pana la capat si am sa ma bat singur. Si intamplator cred ca am si ceva argumente din aceasta perspectiva pe care ma rog, intr-o forma sau alta nu le-am folosit pana in acest moment. Dar vorba unui prieten al meu si al dvs, .. nu exista o limita morala vis-a-vis de orice constiinta.

Liviu Mihaiu: Multumesc, si ma bucur ca se mai vorbeste despre constiinta in Romania si mai ales in PSD.

Mihai Dobrovolschi: Ma bucur ca se dau demisii de onoare.

Liviu Mihaiu: Asta mai rar..

Mihai Dobrovolschi: Foarte rar.

Liviu Mihaiu: .. o sa vezi in Romania. Adica n-ai sa vezi pe nimeni recunoscand sau vorbind despre constiinta sau lasand ciolanul din mana. Multumesc Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu: Multumesc si eu.