O urzeala in cinci, o sprituiala de partid, plus o sedinta in zece. Astfel au nascut liberalii ideea de a retrage 900 de militari din Irak.

Majoritatea liderilor liberali au aflat de planul lui Tariceanu miercuri, la ceas tirziu din noapte, in incinta restaurantului Diesel, dintr-o zona rezidentiala a Capitalei. Seful PNL si-a convocat acolo parlamentarii pentru o chermeza in cinstea mentinerii sale in fotoliul prim-ministerial, ca urmare a respingerii motiunii pesediste de cenzura.

Potrivit unor surse liberale, premierul si ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, ar fi lansat, dupa 12 noaptea, tema retragerii trupelor din Irak, in ideea de

a-l lasa in offsaid pe Basescu. Mesenii ar fi decis convocarea de urgenta a unei sedinte a Biroului Permanent Central, pentru orele diminetii. „Lovitura de imagine“ ar fi fost insa pregatita de mai mult timp, intr-un cerc restrins format din cei doi deja amintiti si un trio de loiali ai premierului: Bogdan Olteanu, Norica Nicolai si Teodor Melescanu.

Basescu si PD, ignorati de PNL

Joi dimineata, la prima ora, liderii PNL s-au reunit in sedinta Biroului Permanent Central, convocata prin SMS-uri trimise noaptea, pentru a oficializa decizia luata de Tariceanu si de intimii sai. Hotarirea s-a luat fara nici o consultare in prealabil cu vreun stat al coalitiei militare din Irak, cu SUA sau cu partenerul din Alianta.

Decizia a fost facuta publica in jurul prinzului de premier, flancat de ministrul Apararii.

Propunerea va fi avansata catre CSAT de ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, care se va putea pronunta asupra solicitarii si va decide daca o sustine sau nu. „Potrivit legii, Parlamentul este cel ce decide care este prezenta trupelor romanesti in strainatate pentru anul viitor“, a spus Atanasiu, fara sa explice ce rol are o eventuala impotrivire a CSAT.

Retragere pe motiv de victime

Liberalii au facut aceasta propunere prevalindu-se de faptul ca ministrul Apararii, Teodor Atanasiu (membru PNL), are obligatia de a inainta CSAT, pina cel mai tirziu astazi, planul de actiuni militare pentru anul viitor. „Am analizat acest aspect si am tinut cont si de impactul pe care l-au avut accidentele din Irak si Afganistan“, a fost prima explicatie oferita de Tariceanu.

El a spus ca un alt te-mei pentru retragere este tendinta manifestata de opinia publica din statele UE. „Franta si Germania nu au participat niciodata, Spania a luat deja, de o buna bucata de vreme, decizia de a se retrage, Bulgaria la fel, Italia la fel.

Anul acesta, trupele italiene, sub comanda carora operau si militarii romani, urmeaza sa fie retrase in totalitate din Irak, ceea ce inseamna ca trupele noastre nu vor mai beneficia de sprijinul logistic asigurat de partenerii italieni“, a afirmat Tariceanu.

Voiculescu, mai important decit SUA

Surse din anturajul lui Tariceanu mai spun ca liderii UDMR si PC au fost preveniti de situatie, pentru care si-au dat si ei acordul. PD si presedintele Traian Basescu au fost scosi din orice circuit al informarii. „Presedintele va fi informat de propunere.

Vom informa ambasada americana si, prin Ministerul de Externe, Departamentul de Stat asupra acestei pozitii“, a afirmat Tariceanu. Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu - membru al conducerii PNL - a lipsit de la sedinta conducerii PNL, fiind plecat din tara. (Alina Mihai, Alin Bogdan)

Plan de retragere pe motiv de economie la buget

Potrivit proiectului de retragere avansat de PNL, efectivul de 890 de militari mandatati cu operatiuni armate din Irak vor putea fi retrasi „la momentul rotatiei“, in noiembrie-decembrie a.c. Ministrul Teodor Atanasiu a spus ca Romania are 2.100 de militari in toate teatrele de operatiuni din intreaga lume.

„Din estimarile noastre, 11,8% din bugetul MapN, adica aproximativ 200 de milioane de dolari, se consuma pentru prezenta militarilor in Irak. Daca vom retrage jumatate, vom face o economie de 90 de milioane de dolari“, a mentionat Atanasiu. El a spus ca trupele romanesti din operatiunile NATO si ONU vor ramine in efectiv si ca nu se pune problema retragerii lor.

„Pe ultima rotatie din acest an, insemnind noiembrie-decembrie, propunem retragerea si a celor de pe Iraki Freedom, respectiv de pe coalitie, fiindca noi participam in teatrul de operatii, in zona Nassyria, impreuna cu brigada Garibaldi din Italia.

Ei se retrag pe ultima rotatie din acest an si atunci sintem nevoiti, fiindca raminem fara suport logistic si fara comandament, sa facem si noi aceasta retragere. Nu ii mai deplasam spre alte brigazi, ci ii aducem acasa - aceasta este propunerea noastra“, a afirmat ministrul Apararii.

Reactii

Kelemen Hunor - presedintele Consiliului de Coordonare al UDMR: „Este o decizie a PNL si noi o sustinem. Asta nu inseamna ca miine militarii de acolo isi fac bagajele si se intorc in tara. E nevoie de o perioada de pregatire a unui calendar, asa cum au facut toate tarile europene.

Banuiesc ca premierul a avut o consultare si cu partenerii internationali inainte de a face anuntul“.

Bogdan Ciuca - purtator de cuvint al PC: „Sustinem aceasta decizie. Pozitia noastra in acest sens este publica din mai 2005, cind am trimis o scrisoare publica catre CNC al Coalitiei in care ceream retragerea trupelor. Dintre toate trupele care au fost trimise in Irak, majoritatea au plecat, iar cele ramase au deja un calendar de retragere. Numai noi nu avem“.

Integral in Cotidianul