Ulrich sau Basso? Aceasta era intrebarea la care trebuia sa raspunda Le Tour in anul 2006, dupa ce controversatul Lance Armstrong a renuntat definitiv la ciclism. Raspunsul la aceasta necunoscuta nu a venit la sfarsitul turului, ci chiar la inceputul sau: Jan Ulrich si Ivan Basso nu vor mai participa la cursa, datorita implicarii lor in afaceri de dopaj!...

In ordine cronologica, primul favorit la victoria finala din acest an eliminat din competitie inainte de start a fost germanul Jan Ulrich. Decizia a fost luata de catre conducerea echipei T-Mobile, ca urmare

a confirmarilor primite de la Procuratura din Madrid cu privire la implicarea lui Ulrich in interminabila poveste a dopajului in ciclism!

Alaturi de Ulrich, decizia staff-ului T-Mobile i-a mai lovit si pe Oscar Sevilla, un alt ciclist destul de cunoscut, precum si pe directorul sportiv Rudi Pevenage.

Lovitura importanta pentru echipa germana, atat pe plan sportiv, unde vor fi nevoiti sa se descurce in Tur fara Ulrich si Sevilla, dar si in ceea ce priveste imaginea.

In continuarea scandalului de dopaj, ASO, grupul care organizeaza Turul Frantei, si Asociatia ciclistilor profesionisti au hotarat excluderea din editia 2006 a Turului Frantei a altor 8 ciclisti implicati in aceasta afacere.

Printre acestia se afla si doi dintre protagonistii curselor cicliste din ultimi ani: Ivan Basso si Francisco Mancebo. CSC, echipa din care face parte Basso, a reactionat imediat la acest anunt si l-a suspendat din echipa pe proaspatul castigator al Turului Italiei si unul din marii favoriti la victoria finala de la Paris!

In centrul scandalului de dopaj izbucnit in Spania s-a aflat Manolo Saiz, patronul echipei Astana-Wurth (fosta Liberty Seguros). De altfel, din randurile acestei echipe provin si alti ciclisti suspectati de legaturi cu acest subiect: Isidro Nodal, Alberto Contador, Sergio Paulinho, Allan Davis si Joseba Beloki.

Aceste evenimente au lasat Turul Frantei 2006 fara un favorit cert la victorie, desi Alejandro Valverde este creditat acum cu cele mai mari sanse. Ramane insa de vazut ce surprize sportive si extra-sportive vor mai aparea in noua editie a Marii Bucle, care va debuta pe 1 iulie, de la Strasbourg.

Se anunta un tur al cataratorilor, tinand cont de cele 22 varfuri existente pe traseul ciclistilor, cu 3 sosiri la altitudine. Decisiva va fi ultima saptamana, cu ascensiunea de la l'Alpe d'Huez de pe 18 iulie si sosirea in statiunea de schi La Toussuire din ziua urmatoare.

De asemenea vor fi escaladate Galibier si Izoard, varfuri mitice in Turul Frantei.In afara prologului de 7km de la Strasbourg, vor fi inca doua contratimpuri individuale, unul la sfarsitul primei saptamani de cursa, al doilea in preziua sosirii de la Paris. Nu va exista, in schimb, contratimp pe echipe.

Iata programul Tour de France 2006:

1 lulie: prolog la Strasbourg, 7 km (contratimp individual)

2 lulie: prima etapa Strasbourg-Strasbourg, 183 km

3 lulie: etapa 2 Obernai - Esch-sur-Alzette (Luxemburg), 223 km

4 lulie: etapa 3: Esch-sur-Alzette - Valkenburg (Olanda), 216 km

5 lulie: etapa 4: Huy (Belgia) - Saint-Quentin, 215 km

6 lulie: etapa 5 Beauvais - Caen, 219 km

7 lulie: etapa 6 Lisieux - Vitre, 184 km

8 lulie: etapa 7 Saint-Gregoire - Rennes, 52 km (contratimp individual)

9 lulie: etapa 8 Saint-Meen-le-Grand - Lorient, 177 km

10 lulie: zi de pauza la Bordeaux

11 lulie: etapa 9 Bordeaux-Dax, 170 km

12 lulie: etapa 10 Cambo-les-Bains - Pau, 193 km

13 lulie: etapa 11 Tarbes - Val d'Aran/Pla-de-Beret (Spania), 208 km

14 lulie: etapa 12 Luchon - Carcassonne, 211 km

15 lulie: etapa 13 Beziers - Montelimar, 231 km

16 lulie: etapa 14 Montelimar - Gap, 181 km

17 lulie: zi de pauza la Gap

18 lulie: etapa 15 Gap - L'Alpe-d'Huez, 187 km

19 lulie: etapa 16 Le Bourg-d'Oisans - La Toussuire, 182 km

20 lulie: etapa 17 Saint-Jean-de-Maurienne - Morzine, 199 km

21 lulie: etapa 18 Morzine - Macon, 193 km

22 lulie: etapa 19 Le Creusot - Montceau-les-Mines, 56 km (contratimp individual)

23 lulie: etapa 20 Antony (Parc de Sceaux) - Paris, 152 km