Administratia presedintelui George W. Bush a primit o lovitura serioasa joi, cand Curtea Suprema a Statelor Unite a decis ca tribunalele militare exceptionale in care sunt judecati prizonierii de la Guantanamo sunt ilegale atat in baza legislatiei americane, cat si a celei internationale.

In ciuda faptului ca doi dintre judecatori au fost numiti de Bush, Curtea a decis, cu 5 voturi contra 3, ca presedintele SUA si-a depasit atributiile atunci cand a hotarat infiintarea acestor tribunale speciale, care contravin Conventiei de la Geneva privind prizonierii de razboi.

Cazul a ajuns in atentia instantei supreme a Statelor Unite dupa ce avocatii detinutului Salim Hamdan, descris drept fostul sofer al lui Osama bin Laden, au contestat legitimitatea acestor tribunale exceptionale, in fata carora acuzatii au foarte putine drepturi.

In 2004, un tribunal federal din Washington a decis ca Hamdan, arestat in Afganistan in 2001, este prizonier de razboi si trebuie judecat intr-un tribunal militar clasic.

O victorie a statului de drept

Decizia Curtii Supreme a fost salutata de avocatii voluntari care se ocupa de soarta celor aproximativ 450 de detinuti, cati mai sunt actualmente la Guantanamo, dar si de organizatiile pentru apararea drepturilor omului.

„Este o victorie pentru statul de drept. Curtea Suprema a scos in evidenta faptul ca administratia nu are un cec in alb in razboiul contra terorismului si nu poate ignora legislatia acestei tari”, a declarat Anthony Romero, de la Uniunea americana pentru libertati civile (ACLU).

O pozitie similara au exprimat si reprezentantii Amnesty International, organizatie care militeaza pentru inchiderea lagarului de la Guantanamo, descris drept „gulagul epocii moderne”.

In ciuda presiunilor internationale privind inchiderea inchisorii din Cuba si a deciziei Curtii Supreme, presedintele Bush a replicat ca nu este dispus „sa elibereze criminali”.

Integral in EVZ