Aplicarea Codului Fiscal coincide cu precipitarea „sezonului estival”. De astazi, preturile la cazare pe intreg litoralul romanesc cresc cu 20% pana la 50%. Un nou val de scumpiri va urma in varful sezonului, mai exact intre 15 iulie si 15 august.

Votca mai scumpa

In timp ce hotelierii au grija ca romanii sa nu stea prea mult la soare pe litoralul nostru, guvernul are grija ca, daca totusi fac acest lucru, acestora sa nu li se incinga capul din cauza spirtoaselor.

Bauturile distilate cu o concentratie de 38% se scumpesc incepand de astazi cu un leu si 36 de bani pe litru. Indiferent daca este vorba despre votca Saniuta sau despre vreun whisky single-malt.

Asta pentru ca intra in vigoare noile accize. Codul Fiscal mai adauga 12 bani si la pretul unui litru de benzina cu plumb.

Tigarile scapa ieftin

Aici se opresc efectele majore ale noilor accize. In rest, Codul Fiscal gadila contribuabilii cu scumpiri mai mici, pentru care uneori nu exista echivalent in moneda noua. De exemplu, acciza pe un litru de bere creste cu jumatate de ban.

Adica 50 de lei vechi. Kilowattul se scumpeste cu a 2.500-a parte dintr-un leu nou. Iar la tigari, scumpirea teoretica este de 1-2 bani pe pachet, adica o influenta aproape neglijabila pentru producatori.

Pe de alta parte, vinul si carburantii mai putin poluanti vor scapa cu totul de majorarea accizelor.

Preturile nu mai trebuie afisate in lei vechi

De azi, pe etichetele cu preturi nu mai este obligatoriu sa fie trecute sumele in lei vechi. Potrivit legii denominarii, dubla afisare a fost obligatorie in perioada martie 2005-iunie 2006.

Integral in EVZ