La 5 ani dupa “Filantropica” regizorul Nae Caranfil isi vede implinit un vis mai vechi, ecranizarea unui scenariu premiat in concursuri internationale (Trofeul Martin & Rossi pentru cel mai bun scenariu al anului, Festivalul International de Film de la Paris 1995, Trofeul Hartley & Merrill (second prize) - Los Angeles, 1999).

“Restul e Tacere” va fi, cel putin prin amploare si prin subiect, un film de referinta al cinematografiei noastre; o superproductie ce povesteste aventura celor care au realizat primul film de lung - metraj romanesc.

“Independenta Romaniei” este pelicula care marcheaza, in 1911, inceputul unei istorii cinematografice de aproape 100 de ani.

Marius Florea "Vizante" si Ovidiu Niculescu vor fi protagonistii filmului care, conform autorului, "amesteca realitatea si fictiunea, comedia si drama intr-o larga desfasurare simfonica".

Alaturi de ei, Mirela Zeta, Silviu Biris, Nicu Mihoc, Valentin Popescu, Florin Zamfirescu si alti actori vor evolua sub bagheta lui Nae Caranfil.

Proiectul, castigator al concursului CNC de anul trecut, beneficiaza de sprijinul unui impresionant numar de institutii publice, trusturi media si personalitati ale vietii culturale si politice romanesti, care au inteles importanta realizarii acestui film, mai ales in pragul aderarii Romaniei la UE.

Productia, pusa in opera de Cristian Comeaga si compania DOMINO FILM, reprezinta un urias mecanism menit sa asigure realizarea filmarilor ce vor incepe in miez de vara si se vor incheia in preajma Craciunului.

Actorii si figurantii vor fi imbracati in costume create de Doina Levintza, automobile restaurate sau construite special pentru acest film vor traversa decorurile proiectate de Calin Papura, iar directorul de imagine Marius Panduru va filma intreaga desfasurare in format cinemascop.

Cristian Comeaga prezinta succint amploarea productiei pe care o pune la cale: "...Mii de figuranti, scene de batalie, baluri, balciuri si chermeze, iubiri si tradari petrecute intr-un Bucuresti clocotitor, ce se revarsa pe ecran panoramic."

Finantarea implica numeroase surse, cele mai importante fiind: Consiliul National al Cinematografiei, grupul Realitatea, Televiziunea Romana, McCann Erickson, Media Insight, Mindshare Media, Optimum Media, Zenith Media si Foote Cone & Belding.

Bugetul total al filmului se ridica la 2,4 milioane EUR, cea mai mare suma mobilizata de un film romanesc in ultimul sfert de veac.

Premiera filmului este asteptata pentru toamna anului viitor, cand vom avea ocazia sa intelegem de ce e “restul”... tacere.

Filmarile vor incepe pe 6 iulie. Primele scene se vor desfasura la nord de Bucuresti, in decorul creat la Moara Vlasiei, iar scenele de lupta vor fi turnate la Calugareni, in perioada 10 - 15 iulie.

Nae Caranfil prezinta acest film ca pe o fresca despre un timp si un spatiu in care ofensiva Occidentului se lupta cu mostenirea Orientului in timp ce romanii se imbata constiincios, muind mititeii in sampanie. Intre prabusirea unor imperii si nasterea altora, visele devin realitate intr-un Bucuresti de legenda, unde oamenii dorm pe mese si mananca in pat.