NASA va incerca pentru a doua oara, duminica, sa lanseze naveta Discovery, dupa ce a anulat aceasta operatiune prevazuta initial pentru sbmbata, la ora 19.49 GMT, din cauza vremii nefavorabile, transmite AFP. Lansarea navetei Discovery este prevazuta la ora 19.26 GMT, in caz de reusita acesta fiind al doilea zbor in spatiu de la accidentul petrecut cu naveta Columbia in 2003.

NASA are la dispozitie 18 zile pentru a incerca sa lanseze naveta. Daca nu se va reusi lansarea navetei Discovery pana pe 19 iulie, urmatoarea perioada de incercare va fi pe 28 august.

Previziunile meteorologice de sambata indicau 60% timp favorabil pentru lansare, dar vremea in Florida este foarte schimbatoare.

Formatiuni noroase dense aparute pe un perimetru de 30 de kilometri in jurul Centrului Spatial Kennedy i-au determinat pe responsabilii zborului sa renunte la lansarea navetei Discovery care trebuie sa transporte un echipaj format din sapte astronauti pentru o misiune de 12 zile pe orbita. Dintre aceste zile, opt vor fi petrecute de astronauti pe Statia Spatiala Internationala (ISS).

Duminica, in jurul orei 9.30 GMT, inginerii au inceput reumplerea rezervorului extern cu doua milioane de litri de oxigen si hidrogen lichid la temperatura joasa care constituie caburantul ce alimenteaza cele trei motoare ale navetei.

Operatiunea va dura trei ore si marcheaza debutul ultimelor pregatiri pentru lansarea navetei. Rezervorul navetei a trebuit sa fie golit complet dupa ce oficialii NASA au hotarat sa amane lansarea.