Ministrul Educatiei si Cercetarii a declarat luni dimineata ca ancheteaza, impreuna cu Politia, modul in care subiectele la prima proba scrisa a examenului de bacalaureat ( limba si literatura romana) au putut fi cumparate de un ziarist, in Piata Victoriei.

Jurnalista Melania Vergu, de la cotidianul Gandul, a declarat ca avea informatii, inca de sambata, ca ar putea face rost de cele trei subiecte pentru o mie de euro. Duminica seara, in Piata Victoriei, in jurul orei 23.00, ziarista a cumparat cele trei variante de subiecte cu cate 500.000 de lei vechi fiecare.

Ea a adaugat ca in acel loc se aflau mai multi elevi de clasa a XII-a, care nu se fereau sa-si dea subiectele unii altora.

Dupa ce a intrat in posesia subiectelor, Melania Vergu i-a contactat pe directorul general pentru invatamantul universitar, Liliana Preoteasa, dar si pe ministrul Mihail Hardau. Autorul subiectelor a confirmat ca subiectele procurate de Melania Vergu sunt cele reale.

In noaptea de duminica spre luni, au fost elaborate alte trei variante de subiecte.

Scandalul subiectelor aflate inaintea desfasurarii examenelor nu este singular. La testele nationale (proba la istorie), un ziarist a reusit sa ia, din sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii, subiectele pentru testul de istorie.