Soldatii israelienu au patruns luni in nordul Fasiei Gaza, pentru prima data de la rapirea caporalului Gilad Shalit de catre gruparile militante palestiniene.

Dupa cum transmit agentiile internationale de presa, cateva mii de militari si zeci de blindate sunt in asteptarea unui ordin al Guvernului pentru a ocupa nordul Fasiei Gaza - regiunea din care palestinienii lanseaza cea mai mare parte a rachetelor.

In timpul noptii, avioane israeliene au lansat rachete asupra unei cladiri din orasul Gaza, care se presupune ca ar fi folosita de militanti. Primul ministru israelian, Ehud Olmert, a precizat ca ofensiva va inceta imediat, daca soldatul capturat va fi eliberat.

Potrivit BBC, cele trei grupari militante palestiniene care l-au luat ostatic pe caporalul israelian Gilat Shalit au dat Israelului un ultimatum: ori le satisface cererile pana marti, ori isi asuma responsabilitatea pentru consecinte.

Intr-un comunicat transmis prin fax agentiilor de presa, gruparile militante au precizat ca Israelul trebuie sa elibereze din inchisori 1.000 de detinuti palestinieni, inclusiv toate femeile si toti tinerii, pana marti, la ora 6 dimineata sau sa accepte raspunderea pentru ce va urma.

La randul lor, autoritatile israeliene au cerut eliberarea neconditionata a soldatului rapit, avertizand ca, in caz contrar, va continua sa atace Guvernul Hamas.