Florin Lazarescu este singurul scriitor roman laureat la prima editie a competitiei „Marele Premiu pentru literatura est-europeana”. Lazarescu a cistigat cu romanul Trimisul nostru special, publicat la Polirom in 2005, premiul al doilea, la egalitate cu scriitoarea ceha Anna Zonov.

„Mai intii, imi place sa cred ca acest premiu poate fi considerat inca un raspuns pentru cei care au contestat valoarea colectiei «Ego. Proza» de la Polirom, pe motiv ca ar publica tineri «pornografi», «prozatori la snop» etc.

Dincolo de asta, ma bucur ca mi se ofera o sansa la care viseaza orice scriitor roman - traducerea intr-o limba straina”, a declarat scriitorul.

Florin Lazarescu (n. 1974, Doroscani, Iasi) este unul dintre cei mai activi tineri scriitori de astazi. Prozator, publicist si scenarist, Lazarescu a debutat in 2000, cu un volum de povestiri: Cuiburi de visc. A mai publicat un volum in format electronic: Sase moduri de a-ti aminti un cal sau sase povestiri (2003) si romanul Ce se stie despre ursul panda (Polirom, 2003).

Colaborari la: Dilema Veche, Observator cultural, Suplimentul de cultura, Ziarul de duminica, Sapte seri, Timpul, Contrafort, Vatra.

In calitate de scriitor, acesta este primul premiu cu care este recompensat. Ca scenarist, Florin Lazarescu a cistigat concursul organizat in 2005 de Centrul National al Cinematografiei, cu scurt-metrajul Lampa cu caciula, turnat in regia lui Radu Jude, in primavara anului 2006.

Din 15 ianuarie 2003, scrie on-line un „Jurnal intim” (pe site-ul personal http://lazarescu.reea.net).

„Premiul pentru literatura est-europeana” cistigat de Florin Lazarescu este o initiativa lansata in 2005 de Banca Austria Creditanstalt, KulturKontakt Austria si Editura Wieser, avind ca obiectiv sustinerea si promovarea lucrarilor semnate de autorii din tarile estului Europei, astfel incit sa fie cunoscute si apreciate de un public cit mai larg din spatiul germanic.

Anul acesta au intrat in concurs 200 de titluri din 10 tari. Participarea celor zece tari din estul Europei s-a hotarat prin selectii la nivel national. Juriul romanesc, format din profesorii Ion Bogdan Lefter si Liviu Papadima si ambasadorul Romaniei la Viena, Andrei Corbea Hoisie, a trimis in Austria 20 de titluri aparute in anul editorial 2005, insotite de fragmente traduse in germana.

In final, la concurs au participat, la sectiunea poezie, Cerul din burta de Ioana Nicolaie si, la proza, Trimisul nostru special de Florin Lazarescu, care a si cistigat premiul al doilea.