Cea de-a doua jumatate a anului a inceput cu bine, cu cresteri generalizate la nivelul celor mai multe societati de la bursa. Inca de la deschidere cumparatorii au dominat sedinta si aceasta stare de fapt a tinut pana la final.

Au mai existat momente de scaderi ale indicilor bursieri, momente in care se vindea mai mult si care sunt firesti daca tinem cont de modul in care a evoluiat piata in ultimele zile (de exemplu, de miercuri si pana astazi toti indicii au crescut cu mai mult de 10%, BET-FI chiar cu 17%).

La o asemenea evolutie a unor actiuni cu lichiditate buna e normal sa apara vanzatori, insa in piata s-a aratat astazi o cerere solida de actiuni, care a sustinut noi cresteri pana la final. Dintre indicii bursieri, cel mai bine sta BET-FI, cu un avans de 5,6% fata de inchiderea de vineri, iar valoarea totala de tranzactionare s-a mentinut la o cota buna, de circa 29,3 milioane RON.

La prima categorie, sectorul bancar a avut, ca de obicei, o lichiditate mai buna. In afara de asta, au avut si evolutii bune de curs. Banca Transilvania (TLV) a atins la putin timp de la deschidere palierul de 1 RON/actiune si pana la final n-au mai fost oscilatii mari, dar nici nu a fost depasit acest palier, unde inregistreaza o crestere de 4,7%.

BRD-GSG (BRD) a crescut destul de uniform pe toata durata sedintei, fara mari perturbatii, inchizand la 16,9 RON (+3,7%). Insa cea mai buna evolutie dintre bancile listate a avut-o astazi Banca Comerciala Carpatica (BCC), fara a avea insa aceeasi lichiditate.

Dupa ce a stagnat toata sedinta la 0,51 RON/actiune, cursul a urcat la final, in urma unui ordin mai mare de cumparare, la 0,53 RON/actiune (+6%).

Insa nici aceasta nu este cea mai buna evolutie de la prima categorie.

Performanta asta apartine lui Biofarm Bucuresti (BIO), actiune care a evoluat aproape liniar pana in cea de-a doua parte a sedintei. La un moment dat, pe fondul unei oferte slabe de actiuni, un ordin nu foarte mare de cumparare a provocat un salt de peste 105 al cursului, fata de inchiderea de vineri, pana la maximul de 0,5250 RON/actiune.

Dupa aceasta schimbare brusca, in piata au inceput sa se afiseze cantitati mai mari la vanzare, la cumparare, ceea ce a facut sa creasca volumul tranzactionat. Inchiderea sedintei a gasit titlurile BIO la un pret de 0,51 RON/actiune.

Cea mai buna evolutie din intreaga piata au avut-o astazi actiunile Prodplast Bucuresti (PPL). Cursul PPL scazuse in ultima luna foarte mult, pana la un minim de 2,9 RON/actiune (-35% fata de maximul din mai).

Astazi insa, in prima ora a sedintei s-au cumparat volume mai mari si, fiind si aici oferta de actiuni mai slaba, cursul a crescut brusc cu mai mult de 10% pana la 3,29 RON/actiune. Pana la final n-au mai fost oscilatii de mare amploare, iar inchiderea a avut loc la 3,25 RON (+9,1%).

Maine este ultima zi cand se pot cumpara actiuni pentru a beneficia de majorarea de capital social hotarata in AGA din 26 aprilie anul acesta (vezi hotararea), astfel ca nu ar surprinde o evolutie asemanatoare cu cea de azi.

In segmentul SIF au fost evolutii bune si astazi, chiar foarte bune, inca de la deschidere. Atunci s-a produs cea mai mare parte din cresterea de astazi, dupa care cotatiile au intrat pe o linie de evolutie mai stabila, fara a parasi insa trendul pozitiv.

Cel mai mult a crescut SIF Moldova (SIF2), cu 7,4% la 1,74 RON/actiune. Totodata, SIF2 a fost si cel mai tranzactionat titlu din piata, avand un rulaj de 5,4 milioane RON.