Robbie McEwen a castigat luni pentru a 9-a oara in cariera o etapa din Turul Frantei. Intr-o etapa cu o evadare de peste 200 km, Tom Boonen si Hushovd s-au batut pentru secundele de bonificatie de la punctele de sprint intermediar.

De indata ce s-a dat startul in etapa, 2 rutieri spanioli au trecut la atac. De la Fuentes (SDV) si Hernandez (EUS) nu au fost considerati un real pericol de catre oamenii din pluton, si datorita acestui lucru, au fost lasati sa se indeparteze serios de grup. Astfel la kilometrul 25 cei doia aveau deja un avantaj de peste 9 minute.

Acest lucru a fost posibil si datorita faptului ca prima ora a acestei etape a fost una dintre cele mai incete ale Turului din ultimii ani cu o viteza medie de numai 36,9 km/h.

Cei doi au fost lasati sa puna intre ei si pluton mai bine de 11 minute astfel ca la kilometrul 31 se inregistra un maxim de 11'20''. A fost momentul in care la conducerea plutonului au trecut cei de la Discovery, care au impus un ritm mult mai alert reducand distanta fata de cei 2.

Primul punct de catarare a fost adjudecat de Hernandez, urmat de De La Fuentes si de Wegman (purtatorul tricoului polka dots detinut de cel mai bun catarator), care a sprintat din pluton tocmai pentru a obtine ultima bonificatie. A 2 catarare a fost adjucata practic in aceeasi ordine cu toate ca de aceasta data De La Fuentes a incercat sa obtina el punctajul maxim.

Ciclistii de la Davitamon-Lotto si Quickstep au trecut la conducerea plutonului alaturi de cei de la Discovery si astfel distanta fata de capul cursei a fost redusa la 8'25''.

Credite Agricole a trecut la carma dupa primul punct de sprint intermediar, si plutonul a reusit sa reduca constant distanta fata de cei 2 spanioli, astfel ca la al doilea punct de sprint intermediar (169,5 km) mai ramasesera doar 3 minute.

Hushovd a reusit sa-si adjudece al 3 loc la sprintul intermediar, reusind astfel sa-l depaseasca pe Hincapie in clasamentul general cu cele 2 secunde de bonificatie.

De la Fuente a impus ritmul pe a 3-a catarare a zilei si a sprintat pentru a obtine punctajul maxim, lasandu-l in urma pe Hernandez care pur si simplu nu a mai putut tine pasul si astfel evaderea a devenit una solitara.

Cu 30 km inainte de final De la Fuente inca mai avea 1'50'' dar inainte de ultima catarare a a zilei el a fost ajuns de Wegmann, reusind totusi sa treaca primul punctul de catarare. Wegmann a trecut la conducerea cursei dar a fost ajuns cu 8 km inainte de final.

Ultima evadare a zilei a fost cea a lui Kessler cu 6 km inainte de final dar a fost ajuns cand mai avea numai 50 de metri pana la finis. Finalul a fost decis la sprint protagonistii fiind cei obisnuiti. Primele 3 locuri au fost ocupate in ordine de McEwen, Boonen si Hushovd.

Norvegianul mai castiga cateva secunde de bonificatie si va reimbraca tricoul galben, udat cu sange la sfarsitul etapei de ieri, cand s-a taiat serios la umar intr-un obiect tinut neglijent de catre un spectator.

Etapa de marti, a 3-a a Turului Frantei, are o particularitate: incepe in Luxemburg, trece prin Belgia si se incheie in Olanda. Asadar, nici un kilometru pe teritoriul Frantei. Traseul este accidentat, presarat cu nu mai putin de 6 catarari (3 de gardul III si 3 de gradul IV), toate in a 2-a jumatate a traseului.

Cei care vaneaza tricoul verde acordat celui mai bun sprinter vor avea 3 puncte de sprint intermediar in care vor putea acumula puncte.