Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara este zguduita de un scandal de proportii. Atat la rectorat, cat si la decanatul facultatii de horticultura a fost depus un maldar de declaratii incriminatoare la adresa conferentiarului universitar Aurelian Oprea.

Acuzatiile sunt dintre cele mai diverse: absente repetate de la orele de curs, predare in stare de ebrietate, bataie, jigniri si hartuire sexuala. La acestea se adauga si cercetarea intr-un caz de tentativa de furt de mobilier de la etajul II al Facultatii de Viticultura si Vinificatie.

Dupa ce a tolerat vreme indelungata comportamentul lui Aurelian Oprea, Senatul Universitatii a constituit o comisie care ancheteaza abuzurile conferentiarului. Aurelian Oprea sustine ca degustarea este meseria lui si ca cei care l-au reclamat sunt "pungasi si hoti de buzunare".

Acuzatii grave

In cursul ultimelor doua luni, majoritatea colectivului catedrei de Viticultura si Vinificatie din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara au reclamat abuzuri ale conferentiarului universitar Aurel Oprea: "Domnul conferentiar Oprea Aurelian agreseaza verbal si uneori si fizic pe oricine nu e de acord cu el sau se opune dorintelor sale; (...) este agresiv la adresa

celor tineri, pe care ii persifleaza si ii ameninta in diverse moduri; (...) consuma bauturi alcoolice in exces, inclusiv in timpul programului". La acestea s-au adunat plangerile studentilor, ca orele nu se tin, iar materialele didactice sunt mult sub nivelul invatamantului superior.

Mai mult decat atat, au fost inregistrate plangeri ale unor studente care au reclamat cazuri de hartuire sexuala. Prezentam in continuare fragmente sugestive din reclamatiile la adresa conferentiarului Oprea, fara a divulga insa numele reclamantilor. Declaratiile sunt in posesia noastra.

Stare avansata de ebrietate

"In anul universitar 2003-2004 cand eram studenta anul V a Facultatii de Horticultura, conform planului de invatamant din acel an trebuia sa frecventez cursurile si lucrarile practice ale disciplinei Aplicatii ale biotehnologiilor in viticultura, desfasurate sub indrumarea domnului profesor conferentiar doctor Oprea Aurelian.

Pe parcursul intregului semestru nu s-au desfasurat decat doua ore de curs, in timpul acestor ore studentii trebuiau sa copieze diverse planse si materiale fotocopiate de domnul profesor din diverse manuale.

In timp ce noi copiam, dl Oprea Aurelian, care se afla intr-o stare avansata de ebrietate, statea printre noi si facea glume cu conotatii sexuale..., incerca sa se apropie de noi, sa ne atinga, precum si alte lucruri total necuviincioase din partea unui cadru universitar... Dupa examinarea colegelor mele, domnul profesor...

mi-a spus, de fata cu colegii mei, sa vin in weekend, adica sambata, la ora 9.00, sa sustin examenul singura... Daca nu vin, nu voi promova la disciplina dansului. Am iesit din sala cu toti ceilalti colegi ai mei, am mers la secretariat si am cerut mutarea la alta disciplina."

"Mi-a cerut bani pentru lucrari de doctorat"

"Subsemnata..., fost doctorand cu frecventa al Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, am colaborat cu domnul conferentiar doctor Aurelian Oprea (...), declar ca domnul conferentiar a prezentat un comportament necorespunzator fata de mine si fata de studentii dumnealui venind la orele de curs si laborator in stare de ebrietate.

In cadrul orelor de lucrari practice care se efectuau direct in plantatia de vita-de-vie dl Oprea se adresa studentilor, citez: "Nu va pot oferi decat lanturi si sange". Primul meu referat la doctorat a fost dat de dl Oprea unei studente, ..., fiind utilizat sub forma unui proiect de licenta...

Am fost sunata de dl Oprea pentru a-mi spune ca ma poate sfatui cu privire la finalizarea lucrarii de doctorat numai daca ii voi da o suma de bani, nu a precizat suma pe care o dorea, dar am fost sunata timp de o saptamana ca sa imi reaminteasca acest lucru (am fost sunata chiar si la ora 2.36 dimineata).

Bineinteles ca ori de cate ori avea ocazia nu ezita sa faca unele apropouri cu tenta sexuala."

Gesturi obscene

"In calitate de doctorand la catedra de Legumicultura si fosta studenta a USAMV Bucuresti, Facultatea de Horticultura, declar ca domnul conferentiar Oprea Aurelian, in timpul orelor de curs si de laborator, se prezenta in stare de ebrietate, intarzia frecvent, in timpul orelor se discutau alte subiecte ce nu aveau legatura cu tematica...

Dl Oprea Aurelian a avut fata de mine un comportament nedemn de titlul si pozitia sa, ajungand pana la gesturi obscene (ciupituri, mangaieri pe fese), toate acestea datorita faptului ca in permanenta se afla sub influenta bauturilor alcoolice".

"Vine beat chiar si la prima ora", sustine rectorul

Ioan Alecu, rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice, ne-a confirmat ca Aurelian Oprea este un caz-problema. El ne-a declarat ca Senatul universitatii a constituit o comisie care sa ancheteze toate reclamatiile, atat cele privind absentele ori prezenta in stare de ebrietate, cat si acuzatiile privind hartuirea sexuala. "Pentru noi este o situatie jenanta, va spun cinstit.

Suntem o universitate serioasa. Ne pare rau pentru dansul, ne este coleg, suntem practic din aceeasi generatie. Nu este un secret, dansul are o problema - consuma foarte mult alcool! Chiar si la prima ora, dimineata, el este sub influenta alcoolului. El evoca tot timpul o nemultumire in cariera sa profesionala, fara fundament. El si-a propus sa-si incheie cariera ca profesor.

Or, el, ca si cadru didactic ori cercetator, nu a realizat mai nimic, chiar si faptul ca a ajuns conferentiar mi se pare o performanta deosebita pentru domnia sa! Apoi, mai este problema absentelor repetate ale domniei sale. Conducerea facultatii a fost foarte intelegatoare ani la rand. In ultima perioada am trecut la aplicarea legii. Aplicand legea, i-am taiat din salariu.

Pentru el a fost o surpriza. El nu vine la orele cu studentii, d'apai la alte activitati, mai greu de cuantificat", ne-a declarat Ioan Alecu.

Cercetat pentru furt

La Sectia 2 Politie, se afla in lucru dosarul cu nr. 790.163/2006, in care se fac cercetari pentru savarsirea infractiunii de tentativa de furt, fapta prevazuta si pedepsita de art. 20, combinat cu art. 208 CP.

Pentru savarsirea infractiunii mai sus mentionate sunt cercetati conferentiarul Oprea Aurelian si alte doua persoane inca neidentificate, care in data de 29.01.2006 au fost surprinse in timp ce incercau sa sustraga piese de mobilier de la etajul 2 al Facultatii de Viticultura si Vinificatie.

Politia a confirmat ca se fac cercetari, iar dupa identificarea celorlalte doua persoane suspecte si completarea audierilor dosarul va fi inaintat la Parchet cu propunerea de solutie, rezultata din verificari.

"Fac degustari cu toata lumea, este meseria mea"

Cateva zile la rand l-am cautat pe conferentiarul Aurelian Oprea la USAMV Bucuresti, avizati fiind ca sansele de a-l gasi sunt minime. Intr-adevar, dupa trei incercari esuate, am hotarat sa-l contactam pe dl conferentiar Oprea telefonic. "Mi-au luat biroul si nu mai am unde sa stau, din cauza asta nu ma gasiti la facultate", a motivat Aurelian Oprea lipsurile de la Universitate.

Cat priveste consumul de alcool reclamat de majoritatea petitionarilor, conferentiarul a spus ca "fac degustari cu toata lumea, este meseria mea".

Iritat de acuzele care i se aduc, hartuire sexuala, tentativa de furt, consum de bauturi alcoolice, absente nemotivate, agresiune, Aurelian Oprea si-a jignit colegii.

"Sunt in proces cu ei, daca vreti participati la judecata, niste pungasi si hoti de buzunare, nu am furat nimic, incearca sa ma intimideze." Jignirile la adresa colegilor au continuat fara menajamente - "au infiintat 54 de universitati de taraba, la Galati si in multe alte localitati".

Evitand raspunsurile la acuzele ce i se aduc, Aurelian Oprea s-a erijat in secretarul unei organizatii, care face dezvaluiri despre neregulile din mediul universitar (Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice din Romania).

Un articol de Catalin Antohe, Cornel Vilau