Proiectul de lege privind modificarile Codului Fiscal a fost finalizat, marti, de catre comisia buget finante a Camerei Deputatilor. Membrii comisiei vor elabora raportul final al proiectului de lege iar saptamana aceasta urmeaza sa fie dezbatut in plen.

Comisia pentru Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor a aprobat ca suma de 200 Euro, reprezentind prime pentru asigurari voluntare private de sanatate, sa fie, anual, deductibila la calculul impozitului pe venit. Totodata, aceasta suma va fi deductibila si la calcularea impozitului pe profit la angajatori.

Comisia a aprobat, la propunerea ministrului Sanatatii, ca aceasta prevedere sa fie introdusa in proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal.

Masura va incuraja, din 1 ianuarie 2007, asigurarile voluntare private de sanatate, considera ministrul Sanatatii.

“Prin acest nou sistem se va imbunatatii asistenta sanitara pentru toti cei care vor opta in viitor si pentru asigurarile voluntare de sanatate, acestea fiind acum recunoscute fiscal.

De asemenea, am realizat o corelare intre Codul Fiscal si Legea Reformei in Sanatate care are un titlu special dedicat asigurarilor voluntare private de sanatate”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Presedintele Comisiei Buget Finate, Mihai Tanasescu (PSD), considera ca noul Cod Fiscal are multe lacune, dar s-a declarat multumit de fapul ca a reusit sa introduca in proiectul de lege un calendar gradat al majorarilor de taxe, pe urmatorii trei ani.

„In opinia omului politic Tanasescu consider ca noul Cod are multe lacune, de exemplu sunt aproximativ 400 de taxe care nu sunt cuprinse in el, dar ma bucur ca am resuit sa fac impreuna cu colegii mei un calendar al maririlor de taxe si impozite. Am solicitat Finantelor sa specfice clar majorarea gradata a taxelor in raport cu taxele din Uniunea Europeana”, a declarat Tanasescu.

Pe de alta parte, ministrul finantelor Sebastian Vladescu s-a declarat in mare parte multumit ca proiectul de lege privind Codul Fiscal a trecut cu modificari minore.

In cursul acestei saptamani Codul Final va fi supus dezbaterii in plenul Camerei Deputatilor.

Discutiile privind Codul Fiscal au inceput luni la comisia de buget finante si, intr-un timp record, deputatii au reusit sa parcurga intregul proiect de lege. Cu toate acestea, membrii comisiei i-au adus modificari.

Astfel, deputatii au luat luni doua decizii importante in timpul dezbaterilor. In primul rand, au stabilit ca microintreprinderile vor putea opta pentru plata unei cote de impozit de 2% din cifra de afaceri, care va fi majorata pana la 3% in 2009. Apoi, au respins propunerea privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

Conservatorii au castigat totusi batalia impozitului aplicat microintreprinderilor, care va fi 2% pe cifra de afaceri in 2007, urmand sa creasca gradual pana la 3%, in 2009. Deputatii au acceptat reducerea TVA la unele produse precum medicamentele, biletele de spectacol si protezele medicale, dar numai pana la 9%, in loc de 7% cum propuneau senatorii.

In ceea ce priveste impozitul pe piata de capital, deputatii au pastrat forma propusa de Senat.

Totodata deputatii si-au dat acordul si pentru reducerea accizelor la anumite produse considerate de lux precum aparatele de aer conditionat, cuptoarele cu microunde, bijuteriile sau cafeaua, pana la eliminarea totala a acestei taxe.

Noul Cod fiscal schimba prevederile referitoare la impozitul pe lux propus de guvern, pentru locuinte mai mari de 150 de metri patraai. Deputatii au decis ca pentru fiecare 50 de metri patrati peste aceasta suprafata, proprietarul sa plateasca in plus la impozit cate 5%.