Cauza cea mai probabila a accidentului de metrou, de ieri, de la Valencia este excesul de viteza, a declarat un purtator de cuvant al sindicatului feroviarilor, citat de agentiile internationale de presa.

Deraierea metroului s-a produs "aparent din cauza excesului de viteza combinat cu o defectiune la o roata a unui vagon", a declarat subprefectul provinciei Valencia, Luis Felipe Martinez.

Metroul fusese in revizie in 27 iunie, a declarat guvernatorul provinciei Valencia, care a constatat ca "infrastructura liniilor ferate, a rotilor si a traverselor au ramas perfect intacte in zona deraierii".

El a adaugat ca ramane posibila orice ipoteza, dar cauza accidentului ar putea fi aflata dupa ce va fi analizata cutia neagra a metroului, gasita marti.

Autoritatile de la Valencia sunt surprinse de un astfel de accident avand in vedere ca, de curand, fusesera investiti aproape 130 de milioane de euro pentru siguranta aceastei linii de metrou care are o lungime de 90 de km. si este in functiune de 20 de ani.

Conducatorul metroului si controlorul, care ar fi putut oferi informatii importante, si-au pierdut viata in accident.

Politia a exclus ipoteza unui atac terorist.

Unul dintre supravietuitori a declarat ca inainte de accident metroul a inceput sa aiba viteza mai mare iar vagoanele se balansau.

Bilantul final este 41 de morti si 39 de raniti. Autoritatile locale au decretat trei zile de doliu in memoria victimelor.

Mai multe vagoane de metrou au deraiat, luni, inainte de a intra in statia Jesus, situata in centrul orasului Valencia. Pana acum, nu exista date ca intre victime ar fi romani.

Pe aceeasi linie de metrou s-a mai produs un accident in 9 septembrie 2005, soldat cu 35 de raniti, intre care 4 grav.