Actiunile Transelectrica, scoase la vanzare prin oferta publica primara initiala, au fost suprasubscrise de 6,46 ori. Mai exact, 4.861 de investitori au facut subscrieri pentru 47,38 milioane de actiuni, in valoare de 796,08 milioane lei, a anuntat marti, conducerea companiei.

Listarea pe bursa a titlurilor Transelectrica se va face in prima jumatate a lunii august, iar Codrut Seres, ministrul economiei a precizat ca in perioada urmatorului an calendaristic si alte companii de utilitati din portofoliul statului vor fi listate la bursa.

Oferta publica a Transelectrica s-a derulat in perioada 14-28 iunie 2006, iar la data de 14 iunie, Transelectrica a scos la vanzare peste 7,32 milioane actiuni, pretul de vanzare pe actiune fiind de 16,8 lei.

Potrivit datelor companiei, pe transa investitorilor mari, au fost inregistrate 141 de subscrieri, pentru 36,91 milioane actiuni, in valoare totala de peste 620,09 milioane lei. Nivelul de suprasubscriere a fost de 839%.

Pe transa investitorilor mici au fost inregistrate 4720 de subscrieri, pentru 10,47 milioane actiuni, in valoare de 175,98 milioane lei, iar nivelul de suprasubscriere a fost de 357%. Pe total nivelul de suprasubscriere a fost de 646%.

In cadrul ofertei publice, in privinta persoanelor juridice, au subscris toate societatile de investitii financiare, societati de asigurari, fonduri mutuale (circa 30 de fonduri mutuale potrivit declaratiilor directorului Piete de Capital din cadrul Transelectrica, Razvan Purdila), SSIF-uri si banci.

In structura numarului de subscrieri cea mai mare pondere este detinuta de fondurile mutuale (45 de subscrieri), urmate de banci cu 8 subscrieri si Societatile de Investitii Financiare cu 7 subscrieri.

Potrivit reprezentantilor companiei, 70% dintre actiunile subscrise apartin investitorilor romani si doar 30% celor straini. Astfel investitorii romani au subscris 33,17 milioane actiuni, din care 11,38 milioane au fost subscrise de persoane fizice iar 21,79 de milioane de actiuni de persoane juridice.

In privinta investitorilor, din totalul de 4.861 de investitori, 96% sunt romani, respectiv 4.658 persoane, din care 4.412 sunt persoane fizice.

“Referitor la raportul dintre investitori, observam ca acesta este de 30% (investitori straini) la 70% (investitori romani) si cam asta e raportul si la Bursa de Valori Bucuresti.

Speram ca acest raport sa se imbunatateasca sa ajunga la un punct de echilibru, la 40% investitori straini si 60% investitori locali, adica la un procent intalnit si la alte burse internationale”, a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.

Majorarea de capital urmeaza sa fie aprobata in aceasta luna, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor. Tot in luna iulie urmeaza sa se faca inregistrarea majorarii de capital la Registrul Comertului si inregistrarea valorilor imobiliare la CNVM.

“In luna august vom depune cerere la BVB pentru admiterea la tranzactionare si estimam ca undeva in prima jumatate a lunii august va incepe pe Bursa tranzactionarea titlurilor Transelectrica”, a declarat marti, Razvan Purdila, directorul Piete de Capital din cadrul Transelectrica.

Intermediarii ofertei publice a Transelectrica au fost Alpha Bank Romania, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank. Ministerul economiei ramane actionarul majoritar, urmat de Fondul Proprietatea. O banca detine locul trei in structura actionariatului cu 1,2% din actiunile companiei.

Intrebat daca este vorba de Banca Comerciala Romana, Razvan Purdila a precizat ca nu poate oferi astfel de informatii, care sunt confidentiale.

Ce companii vor mai fi listate pe Bursa

Prezent la conferinta de presa, ministrul Economiei si Comertului Codrut Seres a anuntat ca in perioada urmatoare o serie de pachete de actiuni ale unor companii de utilitati aflate in portofoliul statului vor fi vandute prin intermediul bursei. Seres a spus ca este un program clar pentru Transgaz, cele patru filiale ale Electrica, Distigaz Sud, Distrigaz Nord si Nuclearelectrica.

“In urma cu circa o luna am semnat mandatul pentru ca Transgaz sa organizeze licitatia pentru desemnarea societatii de intermediere in vederea listarii si a acestei companii la Bursa, listare care se va face probabil in aproximativ un an un an si jumatate in functie de dificultatile legale.

Nu in ultimul rand, la sfarsitul lunii mai, am semnat un alt mandat prin care Electrica va selecta prin licitatie societatea de investitii financiare pentru intermedierea ofertei publice secundare de vanzare de actiuni pentru pachete de actiuni reprezentand 5% din capitalul social a filialelor privatizate respectiv Moldova, Banat, Dobrogea si Oltenia”, a spus Seres.

Ministrul a mai precizat ca in perioada urmatoare Ministerul Economiei va declansa procesul de selectare prin licitatie a societatii de investitii financiare pentru intermedierea ofertelor publice secundare de vanzare de actiuni pentru minim 5% la alte doua companii comerciale privatizate, respectiv Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.

Un pachet de minim 5% din capitalul social al Nuclearelectrica va fi de asemenea vandut prin bursa.

“Transelectrica este prima companie de utilitati publice care se listeaza la bursa. Dat fiind insa succesul de care se bucura bursa dorim sa utilizam tot mai mult bursa in privatizarea unor societati, unele din ele deja listate la bursa si am putea asista in perioada urmatoare la vanzarea unor pachete majoritare de actiuni prin intermediul bursei.

Ceea ce ne dorim este o bursa mai puternica si mai multa transparenta”, a spus Seres.

In ceea ce priveste Romgaz-ul, ministrul a precizat ca privatizarea acestei companii nu este o prioritate si ca listarea actiunilor acestei companii la Bursa nu este posibila mai devreme de circa doi ani de zile.