Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a decis marti sa-l elibereze din functie pe directorul SAPARD, Samoila Szabo (UDMR). Chiar daca in ultima perioada cererile de finantare au crescut foarte mult, Flutur a precizat ca acest lucru nu i se datoreaza lui Szabo, pe care l-a acuzat de „ineficienta”.

Viitorul director al SAPARD va apartine - conform algoritmului politic - Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, dar el va fi angajat prin concurs.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat, marti ca directorul Agentiei de Dezvoltare Rurala si Pescuit (SAPARD), Samoila Szabo a fost destituit pentru ineficienta. "Vreau un management performant", a spus ministrul agriculturii care a anuntat ca interimatul in functie va fi asigurat de directorul general adjunct a institutiei, Dan Gherghelas.

In luna iunie, intr-un interviu acordat HotNews.ro, Samoila Szabo afirma ca nu are nicio vina pentru faptul ca pana in anul 2005 nu s-au depus cereri de finantare pentru proiecte.

„Cresterea depunerilor a inceput in a doua jumatate a anului trecut. Programul a pornit cu o intarziere de doi ani si jumatate. Oficial, SAPARD-ul trebuia sa porneasca in 2000. Primul proiect s-a primit in luna august a anului 2002 din cauza organizarii acreditarii Agentiei.” declara la acea data directorul SAPARD.

Pe de alta parte, intr-o conferinta de presa desfasurata marti, liderul UDMR, Bela Marko, a anuntat ca Samoila Szabo a fost schimbat din functie la initiativa Uniunii. In plus, UDMR are o noua propunere a pentru postul de director al SAPARD, acesta fiind Istvan Nagy.

Asta deoarece, potrivit algoritmului politic pe baza caruia functioneaza actuala coalitie de guvernamint, functia de director general al Agentiei SAPARD revine UDMR

Si totusi, desi postul de director al SAPARD va reveni UDMR-ului, pentru acesta urmeaza sa se organizeze concurs peste circa doua saptamini.

Rugat sa faca aprecieri asupra acestui paradox, purtatorul de cuvint al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu, a refuzat sa comenteze declaratiile liderului UDMR.

“Eu stiu doar ca trebuie sa se organizeze concurs, la care poate participa orice persoana care indeplineste conditiile”, a declarat Adrian Tibu pentru HotNews.ro.