Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si Directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud, Anand Seth, au semnat marti acordul de imprumut in valoare de 58,5 milioane dolari al Proiectului pentru Incluziune Sociala in Romania, informeaza un comunicat al reprezentantei Bancii Mondiale in Romania. Imprumutul are o maturitate de 17 ani, incluzand o perioada de gratie de 5 ani.

Proiectul urmareste ameliorarea conditiilor de trai si incluziunea sociala a unora dintre categoriile si grupurile cele mai defavorizate si vulnerabile din tara, inclusiv minoritatea roma, copiii expusi unui inalt grad de risc si/sau cei iesiti din institutiile pentru ingrijirea copiilor, persoanele cu handicap, precum si victimele violentei in familie.

Proiectul pentru Incluziune Sociala are patru componente.

Prima componenta, programul de interventie prioritara, va acorda granturi pentru finantarea de proiecte din asezarile sarace de romi pentru mica infrastructura (incluzand drumurile, alimentarea cu apa si sistemul de salubritate) si pentru servicii comunitare locale (educatie, sanatate, sustinere si asistenta sociala).

Componenta pentru educatie infantila timpurie incluziva va spori accesul la educatie prescolara al copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, inclusiv al copiilor provenind din grupuri defavorizate precum minoritatea roma. Aceasta va spori calitatea educatiei timpurii prin instruirea cadrelor didactice si imbunatatirea programelor de invatamant si a materialelor didactice.

Componenta pentru asistenta sociala se va axa pe reabilitarea facilitatilor de ingrijire pentru persoane cu handicap, construirea de noi institutii de asistenta, instruirea personalului si acordarea de servicii de consultanta ocupationala persoanelor cu handicap.

In mod similar, aceasta va stabili o retea nationala de servicii integrate pentru tinerii expusi riscurilor si va sustine serviciile pentru victimele violentei in familie.

Componenta pentru consolidare institutionala pentru incluziunea romilor va acorda asistenta Agentiei Nationale a Romilor. Activitatile din cadrul acestei componente vor contribui, printre altele, la intarirea capacitatii de accesare a fondurilor UE.

Potrivit datelor Bancii Mondiale, in Romania, 74% din populatia roma traieste in saracie, are o rata a mortalitatii infantile de 4 ori mai mare decat media pe tara si o rata de ocupare a fortei de munca de 13%. Intre tineri, aproximativ 30% dintre copiii sub varsta de 15 ani sunt saraci.

Sistemul de protectie pentru cele peste 400.000 persoane inregistrate cu dizabilitati se plaseaza sub standarde. In privinta copiilor institutionalizati, in fiecare an 5.000 de tineri parasesc institutiile pentru a intra in societate la implinirea varstei de 18 ani. Acestia nu au locuinte, locuri de munca si experienta sociala.

„In ultimii sase ani Romania a implementat o serie de programe pentru stabilizare economica si consolidare fiscala. Din nefericire, aceasta a dus la scaderea cheltuielilor publice sub nivelul altor tari din UE si a produs decalaje imense de capital fizic si dezvoltare umana, care trebuie recuperate.

Speram ca la incheierea proiectului populatia roma din peste 100 de asezari va recunoaste ameliorarea conditiilor de trai, iar copiii lor vor beneficia de o educatie timpurie, ceea ce le va spori sansele de a obtine o slujba”, a declarat directorul Bancii Mondiale.

In ultimii 15 ani Banca Mondiala a acordat imprumuturi Romaniei care insumeaza cinci miliarde de dolari.