Incepand cu anul 2005, Primaria Municipiului Medias, organizatoarea festivalului si-a propus reinnodarea traditiei medievale, elaborand un program cultural de redescoperire a traditiei, portului si a mestesugului ancestral, manifestarea ajungand astazi la cea de-a doua editie MEDIAS CETATE MEDIEVALA 2006, organizata in perioada 13 - 16 iulie 2006.

Mediasul, oras renumit al Transilvaniei, este recunoscut ca facand parte din salba de burguri medievale, care in perioada cavalerilor si a menestreilor era mentionat in hrisoave ca unul dintre cele mai insemnate sapte orase transilvane (Siebenburgen).

Evenimentul din perioada 13-16 iulie 2006 prilejuieste intalnirea cu cavaleri medievali si cu mestesugari adunati la Marele Targ al Mediasului, o imbinare a muzicii, artei si a traditiilor populare reunite intr-un cadru istoric minunat.

Organizatorii au pregatit un program cu cateva puncte atractive: Cavalerii de Medias, Scoala de dans medieval, teatru de papusi BI-BA-BO de la Centrul Cultural Petre Tutea Bucuresti, expozitii de pictura si fotografii, Parada modei cu Ars Amandi Cluj, concursuri medievale, concerte sustinute de Flauto Dolce, Medieval Grafic Arad, Mini Art Studio 24 Bucuresti.