Invitat in emisiunea 100% (Realitatea TV), vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, a vorbit despre "caracatita Rusanu" incriminata de Lavinia Sandru, despre creditele acordate in 2002 in calitate de presedinte Exim Bank si despre averea detinuta.

Rusanu si-a reafirmat sprijinul pentru numirea lui Ovidiu Ispir la presedintia Curtii de Conturi.

Mai mult, el ii acuza pe Cristian Diaconescu si pe sotia acestuia, Mariana Diaconescu (fosta presedinta a Exim Bank), ca in loc sa conteste in justitie controlul Curtii de Conturi, ce o incrimina pe Mariana Diaconescu, au preferat sa faca presiuni politice.

Porecla de "Hrebenciucul PNL-ului" este explicata de Rusanu prin faptul ca este un excelent negociator.

Raspunzand intrebarii de sinceritate a emisiunii, Dan Radu Rusanu a declarat ca a fost director la CENTROCOOP inainte de '89si nu a avut nici o legatura cu securitatea.

"Legaturile" lui Rusanu acuzate de Lavinia Sandru

Lavinia sandru vrea sa-si faca publicitate

"Lavinia Sandru este un parlamentar tanar dornic de publicitate", este raspunsul dat de Rusanu la acuzatiile aduse de parlamentarul PIN, privitoare la relatiile de tip mafiot ale acestuia.

Lavinia Sandru publicase anterior numele persoanelor cu care vicepresedintele liberal se afla in relatii de rudenie sau are relatii de afaceri si pe care, in opinia ei, le controleaza.

Rusanu a recunoscut o parte din relatiile nominalizate precum: Ovidiu Ispir (sustinut la sefia Curtii de Conturi-fost consilier al lui Rusanu), Carmen Radu (presedinte Eximbank), Daniel Chitoiu (fin-vicepresedinte ANAF), Doina Dascalu (fina-secretara de stat in MF), Daniela Jurebie (Administratia Financiara a sectorului 2),

Emil Negut (Seful corpului de control al primului ministru) etc., insa afirma ca e vorba despre relatii strict profesionale, toti fiind membri ai PNL.

Credite neperformante acordate in calitate de presedinte al Exim Bank

Perioada de glorie a "finantistului" ajuns parlamentar a fost intre anii 1996-2001, cand, din postura de secretar de stat in Ministerul Finantelor si presedinte al "Eximbank", a reusit sa-si adune o avere apreciabila, in special prin investitii imobiliare.

Profitand de pozitia detinuta in cadrul Bancii de Import-Export, Rusanu a acordat credite neperformante pe criterii clientelare. Unul dintre beneficiarii acestor credite a fost Dan Gritac, patron a mai multe firme, printre care "Rompac" SA Bucuresti si "Chimpex" Constanta.

Patronul a obtinut pentru societatea din Capitala un credit de cateva sute de miliarde de lei, aprobat de Rusanu in conditii extreme de dubioase si care nu au fost recuperate in intregime nici pana in prezent.

Pentru bunavointa sa, deputatul PNL a fost rasplatit cu 14 hale, situate in centrul municipiului Constanta, pe care le-a cumparat cu doar 2 miliarde lei, in conditiile in care valoarea chiriei pe spatiile respective se ridica lunar la peste 100.000 de euro, scrie Romania libera Editia Transilvania-Banat.

Dan Radu Rusanu nu a acordat intamplator firmei "Rompac" un credit neperformant fara sa urmareasca apoi cum sunt cheltuiti banii. Intre fostul presedinte "Eximbank" si patronul acestei societati, Dan Gritac, exista legaturi mai vechi de afaceri.

Sotia parlamentarului detine impreuna cu Gritac Hotelul "International" SA din Sinaia. Mai precis, SC "Romtur International" SRL, al carui asociat principal - 99 la suta din partile sociale - este Anca Daniela Rusanu, detine actiuni la firma "International" SA Sinaia, care are in proprietate si hotelul cu acelasi nume.

Dan Radu Rusanu s-a aparat in cadrul emisiunii 100% de aceste acuzatii, motivand ca a acordat un credit mai mult decat oneros si profitabil firmei lui Gritac.

Rusanu spune ca nu s-a aflat in nici un fel de incompatibilitate atunci cand a cumparat Romtur de la Gritac, deoarece, cand firma respectiva a beneficiat de creditul Exim Bank (in 2002), nici el, nici sotia sa nu avea actiuni la respectiva firma.