Romania ramane codasa in Europa in ceea ce priveste consumul de cafea. In timp ce in tari precum Finlanda consumul este de 11,94 kg pe cap de locuitor, Germania 7,4 kg, iar Austria 7,6 kg fata de o medie de peste 5 kg in Europa, Romania se situeaza la un consum sub 2 kg pe an.

Si in tarile din Europa de Est, consumul este superior celui din tara noastra: 3,32 kg in Ungaria, 3,2 kg in Cehia sau 3,5 kg in Slovacia, arata datele Asociatiei Romane a Cafelei.

Alaturi de Romania, Bulgaria se numara printre tarile in care cafeaua este accizata. In eforturile de armonizare a legislatiei fiscale cu cea din UE, guvernul bulgar a pornit procedura de eliminare a accizei la produsele din cafea.

Astfel, inca din 2005, accizele la cafea au fost reduse in Bulgaria cu pana la 60%, guvernul bulgar reusind astfel sa dea o lovitura de gratie contrabandei cu produse din cafea, ceea ce a condus la o crestere semnificativa a importurilor "oficiale" de cafea.

Astazi nivelul accizelor la produsele din cafea in Bulgaria este de circa 350 euro per tona la cafea verde, 500 euro per tona la cafea prajita si 750 euro per tona la cafea solubila, in vreme ce in Romania accizele se ridica la niveluri mult mai ridicate: 680 euro per tona la cafea verde, 1000 euro per tona la cafea prajita si 4000 euro per tona la cafea solubila.

Conform analizei Asociatiei Romane a Cafelei (ARC), datorita primei transe de reducere a accizelor la cafea cu 20% in 2005, impactul cresterii pretului international al cafelei nu a fost inca resimtit in Romania.