Joi 6 iulie, la sediul USR, se lanseaza volumele scriitorilor premiati la sfirsitul anului trecut de Uniunea Scriitorilor din Romania si de Editura Cartea Romaneasca.

Este vorba despre sapte autori, dintre care doi (Livia Rosca si Valentin Ursianu) sint cistigatorii concursului de debut, editia 2005, organizat de Cartea Romaneasca, iar cinci (Ilinca Bernea, Augustin Cupsa, Violeta Ion, Dan Mihu si Andrei Mocuta) sint scriitorii desemnati cistigatori la concursul de manuscrise al USR pe anul 2005.

Evenimentul va avea loc la ora 12.00, in prezenta presedintelui USR Nicolae Manolescu si a criticilor Gabriel Dimisianu si Bogdan-Alexandru Stanescu.

Volum premiat la Concursul de debut in POEZIE al Editurii Cartea Romaneasca pe anul 2005.

  • Livia Rosca
    Ruj pe icoane

    "In confuzia de voci poetice care si-au facut un blazon din programul anticalofil al «generatiei 2000», lirica Liviei Rosca se individualizeaza net. In versurile sale se simte vulnerabilitatea unui sentiment, compasiunea in fata avatarurilor conditiei umane. Spre deosebire de congenerele ei, Livia Rosca nu renunta la atributele feminitatii.

    Iar aceasta da poeziei sale forta autenticitatii si originalitatea incontestabila." (Tudorel Urian)

    Livia Rosca (n. 1980) la Dragasani, judetul Vilcea. Este studenta la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. In anul 2005 a debutat in revista Tribuna. A publicat in revistele Romania literara si Ca si cum. Este prezenta in antologia Literatura potentiala 2001, Ed. Vinea, 2005. Volum premiat la Concursul de debut in PROZA al Editurii Cartea Romaneasca pe anul 2005.

  • Valentin Ursianu
    Tavanul ipotetic

    Debut absolut la 50 de ani! Total necunoscut pina acum in mediile consacrate, fara publicari, fie si sporadice, pregatitoare, Valentin Ursianu apare brusc din neantul anonimatului si se instaleaza abrupt pe masa cititorului cu acest extraordinar roman vizionar de actualitate, reactualizind totodata mitul outsider-ului pe care nici o literatura care se vrea vie nu-si poate permite sa-l uite.

    Tavanul ipotetic este povestea unui om care se viseaza presedinte. Sansele lui de a accede vreodata la inalta functie sint infime, dar continua sa viseze si visul acesta il acapareaza pina acolo incit nu mai distinge realul de ipotetic. E un biet nebun care se crede presedinte, iar cei din jur ii tin hangul. Pina cind se lasa ademeniti in lumea lui, si atunci nu mai este el cel nebun. El e de acum Presedintele.

    Valentin Ursianu (n. 1956). Este absolvent al Facultatii de Zootehnie si al Facultatii de Litere din Iasi. Este profesor de limba si literatura romana. Premiul pentru PROZA la Concursul de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2005.

  • Ilinca Bernea
    Semnul lunii

    "Sint carti cu o lumina deosebita, pe care le recunosti inainte sa invoci orice filiatie reala sau presupusa. Te afli in fata lor precum in fata unei semnaturi imposibil de imitat, intr-atit de singulara apare grafia acesteia. Semnul Lunii este o astfel de carte: incandescenta, vie si tulburatoare, rascolind arhivele unor suflete, memoria si singuratatile lor.

    O voce feminina, cu inflexiuni de autofictiune, conduce firul naratiunii: constiinta care vegheaza si ochi launtric deschis asupra celor din jur si a propriului zbucium, intr-o imbratisare tragica." (Luiza Palanciuc)

    Ilinca Bernea s-a nascut pe 21 iulie 1974, sub semnul Lunii. A debutat in 1997 cu volumul de versuri Legile Hazardului, Cartea Romaneasca. In anul 2002 publica volumul Poeme in mi bemol major, la Editura electronica LiterNet. In anul 2003, debuteaza in proza cu volumul Iubiri in camasa de forta, Cartea Romaneasca. Romanul Legende androgine apare in anul 2004. Premiul pentru PROZA la Concursul de
    manuscrise al Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2005.

  • Augustin Cupsa
    Perforatorii

    "Augustin Cupsa este unul dintre cei mai promitatori prozatori contemporani. Perforatorii sint un amestec de realism si de absurditati avangardiste, de seriozitate si de ludic. Prozatorul scrie cu precizie chirurgicala, dar si cu umor. Pagina foieste de amanunte concrete, pitoresti sau picante. Sarcasmul isi moaie taria in calimara ironiei.

    O proza plina de culoare, deloc tandra, cu un cer al gurii negru, citeodata, ca smoala." (Nicolae Manolescu)

    Augustin Cupsa s-a nascut pe 10 ianuarie 1980. Este absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie; in prezent este medic rezident (Psihiatrie - Spitalul Clinic Al. Obregia). A debutat cu versuri in revista Ramuri, in anul 2004, si in anul 2005, cu volumul de versuri Prezent compus/recompus, Editura Convorbiri Literare.

    In anul 2006, i-a fost acordat Premiul pentru cel mai bun scenariu de scurt metraj la Concursul National de Scenarii HBO-TIFF. Premiul pentru POEZIE la Concursul de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2005.

  • Violeta Ion
    Marta

    "Desi e, Violeta Ion nu pare o debutanta. Frazarea ei, atit cea gramaticala, cit si cea imaginativa, are un ritm exersat si precis, bazat pe alternanta vivace a notatiei brutale cu ampla invocare de memorie si pe intreteserea cotidianului cu imaginativul. Discursivitatea alerta joaca uneori singura, dar de regula ea nu face decit sa traduca in rafale de concizii un fond de anxietate.

    Taclalele sint traversate astfel de trasoare violent imaginative si electrizate prin socuri. Marta Violetei Ion nu e Marta Martei Petreu, dar si ea traieste, in parte, cam in aceeasi frenezie a deceptiei si din aceeasi voluptate a conciziei raumatice." (Al. Cistelecan)

    Violeta Ion s-a nascut pe 23 iunie 1973. Este absolventa a Facultatii de ilosofie a Universitatii Bucuresti. A obtinut premii la concursuri si estivaluri nationale de literatura. Premiul pentru DRAMATURGIE la Concursul de manuscrise al Uniunii scriitorilor din Romania pe anul 2005.

  • Dan Mihu
    Piese de schimb

    "Dan Mihu este un nonconformist. Astazi, la autorii dramatici ai tinerei generatii se poarta violenta. Se poarta sexul. Se poarta vulgaritatea si limbajul suburban. Dar Dan Mihu refuza moda adoptata de generatia sa. Poate ar fi mai bine spus ca ignora moda sau modelul. Cu fiecare piesa, el isi construieste un profil distinct, foarte personal, uneori
    deconcertant." (Lucia Verona)

    Dan Mihu s-a nascut pe 26 ianuarie 1972. A publicat urmatoarele piese de teatru: Infernul actelor formale, 1993; Orbul Borges, 1995; Poveste pentru Felixandra, 1997; Requiem pentru o papusa mecanica si Exercitii de dictie pentru ciinii fara stapin, 1999; Batrinul orb ratacit in gradina esentelor superioare, 2000. In anul 2001 ii apare romanul D.A.V.I.D..

    In 2006, i-a fost acordat Premiul pentru cel mai bun scenariu de lung metraj la Concursul National de Scenarii HBO-TIFF.
    Premiul pentru PROZA la Concursul de manuscrise al Uniunii Scriitorilor
    din Romania pe anul 2005.

  • Andrei Mocuta
    Povestiri din adinci tinereti

    La numai 21 de ani, Andrei Mocuta trece printr-o experienta-limita cutremuratoare. Prin scris, incearca sa demonstreze ca se poate salva prin cuvint si reuseste. La ora descoperirii marilor texte (Frank Herbert, Mircea Eliade, Salinger, Cartarescu), el isi proiecteaza personajele (unele reale, altele reprezentari subtile ale propriului eu) intr-un orizont al fictiunii vii, tulburatoare.

    O scriitura de o coerenta uimitoare, dublata de lecturi esentiale, asimilate si distilate in patru povestiri de o mare puritate, extrasa din adincul unei tinereti greu incercate.

    Andrei Mocuta s-a nascut pe 12 ianuarie 1985. Este student in anul II la Facultatea de Litere din Timisoara. A obtinut numeroase premii la concursuri si festivaluri nationale de literatura. A debutat, in anul 2002, in revista de cultura Semne.