Registrul Comertului va ramane la Ministrul Justitiei dupa ce Curtea Constitutionala a declarat Legea camerelor de comert ca fiind neconstitutionala. Curtea a analizat in cursul zilei de miercuri sesizarea de neconstitutionalitate depusa de un grup de peste 50 de deputati apartinand PD-ului si minoritatilor nationale.

Principalul motiv al sesizarii facute de grupul de parlamentari consta in faptul ca Registrul Comertului nu poate fi trecut din domeniul public in cel privat, respectiv al Camerei de Comert.

Pe 15 iunie deputatii PNL, UDMR si PRM au sustinut trecerea Oficiului Registrului Comertului la Camerele de Comert, in timp ce PSD, PD si PC au sustinut ca acestea trebuie sa ramana in subordinea Ministerului Justitiei.

Valoarea patrimoniului actual al Registrului Comertului (gestionat in prezent de Ministerul Justitiei) este evaluata la aproximativ 10 milioane de euro. Intre anii 2003-2005, Registrul a inregistrat un profitul de circa 15 milioane de euro.

Registrul Comertului a fost in administrarea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pina in 2002. Ministrul Justitiei a obiectat de mai multe ori fata de revenirea asupra acestei decizii, sustinand ca mutarea Registrului Comertului de la Justitie inapoi la CCIR "inseamna o bulversare comerciala".