Comisia de ancheta ONU va prezenta, luni, la Geneva, concluziile privind diferendul intre Romania si Ucraina referitor la canalul Bastroe din Delta Dunarii. Bucurestiul si Kievul si-au luat angajamentul sa respecte cu buna credinta concluziile comisiei internationale.

Ministrii de externe roman si ucrainean, Mihai Razvan Ungureanu si Boris Tarasiuk, s-au intalnit marti, la Odesa, pe agenda discutiilor figurand subiecte fierbinti precum conflictul transnistrean, canalul Bastroe si delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra.

Referitor la proiectul ucrainean al canalului navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra, Romania si Ucraina si-au luat angajamentul sa respecte cu buna credinta concluziile Comisiei de Ancheta Internationala constituita in baza prevederilor Conventiei de la Espoo, care vor fi date publicitatii la 10 iulie 2006, se arata intr-un comunicat al MAE.

Comisia de ancheta ONU va prezenta, luni, la Geneva, concluziile privind diferendul intre Romania si Ucraina referitor la canalul Bastroe din Delta Dunarii, transmite Mediafax.

Instanta, creata in august 2004 de Comisia economica ONU pentru Europa, la cererea Romaniei, este condusa de universitarul olandez Joost Terwindt, asistat de un expert roman si unul ucrainean, si trebuie sa evalueze daca acest canal este susceptibil sa aiba un impact ecologic transfrontalier major.

Grup de lucru pentru criza transnistreana

Conflictul inghetat din Transnistria a fost un alt subiect de maxima importanta abordat de cei doi ministri in timpul intrevederii de la Odesa. Ungureanu si Tarasiuk au convenit constituirea unui grup de lucru pe problema reglementarii conflictului transnistrean, in cadrul Comisiei mixte prezidentiale romano-ucrainene.

Integral in Gardianul