Reportajele tv de la receptia de Ziua Americii au surprins imagini de-a dreptul socante: presedintele Basescu si premierul Tariceanu, alaturi unul de altul, zambind si dandu-si mana in prezenta ambasadorului american.

O asemenea apropiere, fie si impusa de protocol, e atat de rara incat probabil ca i-a bagat in sperieti pe combatanti: nu cumva nebunii astia se impaca si ne lasa fara razboi? Lovitura ar fi de-a dreptul naucitoare pentru scena politica si mass-media, unde happy-end-urile plictisesc, iar varsarea de sange dintre presedinte si premier a intrat in agenda fiecarei zile si chiar in rutina.

Sesizandu-le stanjeneala, ambasadorul Taubman i-a luat de brat si i-a plimbat putin printre invitati - pentru ca acestia sa se convinga ca dnii Basescu si Tariceanu sunt inca intregi -, desi premierul tocmai ii recomandase ambasadorului american (ca si celui britanic) "sa fie ceva mai rezervati in a-si exprima anumite optiuni pe probleme sensibile de politica interna".

De, cand ambasadorii tarilor respective criticau coruptia din PSD, era bine! Acum, dl Tariceanu ii trimite in rezerva. Cu colegii din PNL care i-au criticat "puciul" antiprezidential si antiliberal, premierul a fost mult mai drastic, declarand ca "nu-i cunoaste" si trimitandu-i la PD "sa vada cum se procedeaza acolo".

Se deduce ca PD este un adevarat Guantanamo, unde prizonierii presedintelui Basescu nu sufla, nu cartesc, spala puntea la ore fixe si reproduc fara greseala versetele prezidentiale. La receptia americana a fost zarit chiar si primarul general Videanu - o adevarata rariate in peisajul bucurestean.

De cum a bagat Capitala in asfaltare generala, primarul a plecat in concediu - nesuportand deranjul -, dar s-a intors la timp pentru a-l inlocui pe viceprimarul Razvan Murgeanu macar la receptii. In timpul absentei sale, junii Bucurestiului si-au inceput Bacalaureatul - cu subiecte secrete vandute la colt de strada.

Chiar si asa, majoritatea elevilor a sfaramat baremurile sociale, incluzandu-i intre intelectuali pe Ilie Moromete si Ion al Glanetasului care la examenele precedente erau tarani. Iata ca a disparut diferenta intre sat si oras. Ce s-or fi gandit elevii tranzitiei? Pai, daca Moromete n-are teren sau vila in parcurile Capitalei sau la Snagov e clar ca-i un parlit de intelectual.