Noul guvern al Slovaciei, condus de premierul Robert Fico si format din partide de stanga si de extrema-dreapta, va retrage trupele slovace din Irak, a anuntat ministrul slovac de Externe, Jan Kubis.

"Este suficienta sustinere politica pentru retragerea militarilor din Irak. Aceasta sustinere este aceeasi cu vointa cetatenilor slovaci", a declarat Kubis, diplomat de cariera si fost secretar general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

Slovacia a trimis in Irak, in 2003, 100 de militari, inclusiv o unitate de genisti formata din 80 de membri. 20 de militari sunt agenti ai fortelor speciale care asigura paza contingentului.

Noul guvern nu a stabilit un calendar clar de retragere a trupelor, a spus Kubis.

"Ne vom consulta pe aceasta tema cu aliatii nostri din Irak, precum si cu noul guvern irakian si incercam sa gasim mijloace de retragere a soldatilor fara a afecta procesul de consolidare a democratiei si de stabilizare a Irakului", a explicat el.

Noua coalitie guvernamentala, alcatuita din formatiunea Smer, Partidul National Slovac si Miscarea pentru o Slovacie Democratica, a fostului premier Vladimir Meciar, are 85 dintre cele 150 de locuri in Parlamentul unicameral.