Partidele de centru de la Belgrad vor organizarea de alegeri inainte ca tot mai probabila independenta conditionata a provinciei Kosovo sa permita ascensiunea nationalistilor din cadrul Partidului Radical. Un comentariu publicat de Reteaua Balcanica de Investigatii Media (www.birn.eu.com)

Partidele politice din Serbia se pregatesc de alegeri generale anticipate, iar asta obligatoriu inainte de anuntarea statutului final al provinciei Kosovo.

Discutiile ce au loc acum intre principalele partide s-ar putea finaliza cu un acord in privinta datei scrutinului electoral, foarte probabil in aceasta toamna sau la inceputul anului viitor.

Surse guvernamentale au declarat pentru BIRN ca data alegerilor va depinde de modul in care vor cadea de acord cele doua partide democratice mai puternice - Partidul Democratic, DS, si Partidul Democrat din Serbia, DSS.

Democratii (DS) vor alegeri in aceasta toamna, in timp ce DSS, condus de premierul Vojislav Kostunica, isi doreste amanarea alegerilor pana in primavara anului viitor.

Zoran Stoiljkovic, profesor de politica la Universitatea din Belgrad, a declarat ca cele doua partide trebuie sa ajunga la un compromis „care sa apare interesele ambelor parti”.

Cei mai multi analisti spun ca alegerile parlamentare sunt inevitabile, din moment ce guvernul minoritar al lui Kostunica pierde in mod constant din credbilitate si forta in cadrul coalitiei.

Unul dintre motivele organizarii alegerilor anticipate il reprezinta sustinerea din ce in ce mai mare de care se bucura Partidul Radical Sarb, SRS. Partidele de la guvernare sunt constiente ca sustinerea Partidului Radical va continua sa se intensifice pe masura trecerii timpului.

Acestea sunt, de asemenea, sub presiunea exercitata de comunitatea internationala care doreste organizarea unor alegeri inaintea anuntarii unei eventuale solutii nefavorabile pentru Belgrad in problema Kosovo, ceea ce ar atrage opinia publica de partea radicalilor.

De asemenea, deputatii din organizatia reformista G17Plus, membra a coalitiei de guvernamint, au avertizat ca se vor retrage de la guvernare pana in luna octombrie daca nu vor reincepe discutiile pe marginea Acordului de Stabilitate si Asociere (SAA) cu Uniunea Europeana

Guvernul lui Kostunica a suferit, de curand, mai multe lovituri politice.

Intai de toate, pe 3 mai a fost anuntata suspendarea de catre autoritatile de la Bruxelles a discutiilor pe marginea SAA, asta dupa esecul Serbiei de a-l aresta pe Ratko Mladic, fostul comandant al armatei sarbe-bosniace, acuzat de genocid.

Dupa ce UE a suspendat discutiile, Miroljub Labus, liderul G17Plus, si-a dat demisia din calitatea de premier adjunct.

Demisia lui Labus a aruncat o umbra de indoiala asupra unei prime estimari pozitive asupra progreselor Serbiei, care a fost facut publica de catre UE in aprilie.

Apoi, pe 21 mai, o restransa majoritate de muntenegreni a votat in favoarea independentei acestui stat in cadrul unui referendum. Drept urmare, Uniunea statala Serbia-Muntenegru a incetat sa mai existe, la doar trei ani de la instituire sa in urma unui acordului asistat de UE.

Supravietuirea guvernului lui Kostunica, executiv ce consta in coalitia DSS, G17Plus, Miscarea Sarba de Reinnoire, SPO, si Noua Serbie, NS, se datoreaza doar sustinerii de care se bucura in parlament din partea Partidului Socialist al Serbiei.

Totusi, socialistii, ai caror fost lider, Slobodan Milosevic a decedat de curand la Haga, au conditionat aceasta sustinere.

Acestia se opun vehement extradarii suspectilor de crime de razboi catre Tribunalul de la Haga, fiind totusi de acord cu acest lucru daca extradarile sunt voluntare. Socialistii au amenintat cu retragerea sustinerii guvernului in cazul unor transferuri fortate catre centrul de detentie de la Scheveningen.

Dupa declararea independentei in Muntenegru si dupa problemele ce au aparut in relatia cu Europa, o remaniere guvernamentala pare iminenta, fragila majoritate guvernamentala fiind complet expusa in parlament.

Numirea Ivanei Dulic Markovic, care l-a inlocuit pe Labus in functia de premier adjunct al Serbiei, a fost posibila multumita unui rezultat extrem de strans al alegerilor din parlament pe 20 iunie. Doar 126 din 250 de deputati au votat in favoarea numirii acesteia in aceasta functie.

Sfarsitul uniunii statale Serbia - Muntenegru a insemnat ca functiile de ministru de Afaceri Externe si al Apararii - care erau in competenta uniunii- trebuie transferate acum Serbiei.

Totusi, alegerea acestor ministri nu a avut loc pana in prezent din cauza temerilor guvernului ca socialistii ar putea respinge numirea lui Vuk Draskovic, lider al SPO si actualul ministru de Externe al uniunii de stat.

Socialistii i se opun lui Draskovic si au sperat in demiterea acestuia pe motivul ca este responsabil de slaba pozitie a Serbiei pe plan international.

Majoritatea guvernului, este totusi foarte fragila, iar sustinerea celor 22 de deputati SPS ramane vitala daca guvernul intentioneaza sa ramana la putere.

Din cauza unei dure lupte interne in ceea ce priveste succesorul lui Milosevic, guvernul nu se poate baza pe sustinerea in parlament din partea tuturor celor 22 de deputati socialisti - patru dintre ei refuzand sa voteze in favoarea lui Dulic Markovic.

Iminenta alegerilor anticipate poate fi ilustrata si de presiunea exercitata de comunitatea internationala care se teme de cresterea continua a audientei radicalilor.

Potrivit unor surse apropiate guvernului, comunitatea internationala face presiuni asupra lui Kostunica sa organizeze alegeri inaintea anuntarii statutului final al provinciei Kosovo, avand in vedere faptul ca rezultatul ar putea fi o forma de independenta.

Guvernele straine se tem ca acest rezultat ar incuraja radicalii si din acest motiv vor instaurarea unui nou guvern inaintea anuntarii rezultatului. Niciun guvern nu doreste sa existe o guvernare SRS la Belgrad.

Presedintele consiliului politic al DS, Dragoljub Micunovic a afirmat, de asemenea, ca organizarea unor alegeri dupa solutionarea problemei provinciei Kosovo ar fi dezavantajoasa.

Acesta a adaugat ca partidele moderate ar trebui sa evite o reeditare a scenariului din Muntenegru „in care am fost nepregatiti pentru rezultatul statutului final al provinciei Kosovo.”

Aceasta remarca s-a referit la esecul guvernului de a se pregati pentru un „da” in cazul independentei Muntenegrului.

Alegerile ar putea fi accelerate si de o eventuala decizie a G17 de a da curs avertizarii de retragere de la guvernare.

Cedomir Antic, reprezentant al conducerii formatiunii G17 Plus, a declarat pentru BIRN ca decizia partidului de a se retrage de la guvernare este irevocabila. Acesta a stabilit ca termen limita data de 1 octombrie pentru reluarea negocierilor cu institutiile de la Bruxelles.

„Scrisorile de demisie ale ministrilor nostri sunt deja in plicuri, ceea ce face ca alegerile sa fie inevitabile,” a spus Antic.

El a adaugat ca G17 Plus va urmari sa obtina un acord atat cu DSS si DS in ceea ce priveste data noilor alegeri.

„Este foarte important ca toate partidele sa convina asupra alegerilor pentru a forma un [nou] guvern reformist,” a adaugat Antic, „acest viitor guvern fiind extrem de important pentru viitorul Serbiei.”

Intre timp, partidele moderate incearca sa elimine toate obstacolele ce stau in calea organizarii alegerilor.

Acestea lucreaza la detaliile noii constitutii a Serbiei inaintea organizarii alegerilor - una dintre conditiile impuse de DSS inaintea organizarii alegerilor.

Diferentele dintre propunerile constitutionale ale lui Kostunica si cele ale liderului DS, Boris Tadic, sunt minime, potrivit comitetului parlamentar pe probleme constitutionale.

Liderii G17 Plus si cei ai DS s-au intrunit pe 26 iunie la Belgrad pentru a rezolva si ultimele dispute, in special in ceea ce priveste oportunitatea alegerii directe a presedintelui Serbiei, asa cum doreste DSS, sau ca acesta sa fie numit de parlament, cum sustine gruparea G17 Plus.

Bojan Pajtic, vicepresedinte al DS, a declarat ca aceste discutii sunt un alt semn al iminentei alegerilor.

„Este evident ca alegerile din Serbia sunt aproape si ca... guvernul nu va fi capabil sa duca la bun sfarsit mandatul de patru ani,” a spus Pajtic.

Totusi, nici chiar cele mai amicale discutii intre toate aceste partide nu vor garanta ca aceste partide vor fi cele din cadrul viitorului guvern.

Un sondaj recent indica faptul ca SRS este, de departe, partidul cu cele mai multe optiuni in rindul electoratului.

Organizatia de cercetare de piata Strategic Marketing spune ca radicalii au inregistrat progrese constante in ultimii doi ani, timp in care sustinerea lor a crescut de la 29% la 37%.

Srdjan Bogosaljevic, director al Strategic Marketing, a declarat ca publicul a raspuns la apelul clar si consistent al SRS la alegeri anticipate, lucru pe care acest partid l-a facut inca de la numirea guvernului lui Kostunica.

„Blocul democrat nu transmite mesaje clare si simple catre alegatorii sai, asa cum o face SRS,” a declarat acesta.

Bogosaljevic a afirmat ca asa-zisul „bloc democrat” si-a instrainat alegatorii prin lipsa de armonie si acuzatiile reciproce pe care si le aduc membrii acestuia.

Tadic a afirmat recent ca alegerile ce urmeaza sa aiba loc sunt cele mai importante din Serbia de pana acum.

El a declarat ca alegerile ar trebui sa aiba loc mai curand. Potrivit lui Tadic, trebuie constituit un nou guvern care sa nu mai depinda de socialistii lui Milosevic.

de Vladimir Sudar si Dragana Nikolic-Solomon in Belgrad