In 1977, actualul conservator l-a turnat la Securitate pe Leo Gottfried, un austriac care critica regimul Ceausescu si oferea sprijin celor care doreau sa fuga din tara.

Intr-un spectacol multimedia menit sa-l scoata nevinovat de politie politica, Dan Voiculescu a devoalat, involuntar, ieri, intr-o conferinta de presa, o nota care demonstreaza contrariul: l-a turnat la Securitate pe un austriac care injura regimul comunist.

Potrivit unor surse apropiate CNSAS, acest document este una dintre piesele de baza care au motivat decizia Colegiului ca Voiculescu a facut politie politica.

Dusmanul poporului

Intr-o nota din 1977, semnata Felix, Voiculescu il caracterizeaza pe L.G., un cetatean austriac de origine romana, ca avand tendinta de a atrage "spiritual si material" romani ca sa fuga din tara sau ca sa adopte "pozitii revolutionare" fata de legile tarii.

In plus, austriacul este turnat pentru "defaimare a politicii noastre si metodelor folosite in relatiile internationale", prin "atacuri vehemente", dar si prin aluzii. Mai mult, din documente reiese ca, in 1972, austriacul ar fi vrut sa-l sprijine pe Voiculescu daca acesta ar fi avut "vreo intentie salvatoare".

L.G., cheia enigmei lui Felix

Detaliile legate de personajul L.G. coincid cu informatiile obtinute de EVZ cu privire la austriacul Leo Gottfried, om de afaceri. Acesta era prezent destul de des la ICE Vitrocim. Avea o mica firma care se ocupa de intermedieri. Potrivit surselor EVZ, vorbea limba romana.

Despre Gottfried se spunea ca isi petrecea mult timp in Romania. Insotea delegatiile romanesti care vizitau Viena. A negociat un contract cu Vitrocim, pentru a livra primariei carton asfaltat.

In interviul pentru EVZ, Voiculescu a recunoscut ca-l cunostea pe Gottfried, dar n-a suflat o vorba despre continutul real al notei: "In legatura cu un cetatean Leo Gottfried din Austria, care venea si vindea tigari pe Lipscani, ma intrebau daca stiu ceva, si eu le spuneam ca habar n-am ce activitate are Leo Gottsfried."

Andon: a scris "sub dictare"

Nota referitoare la L.G. a fost proiectata alaturi de celelalte, in conferinta de presa a lui Voiculescu. Avocatul Sergiu Andon sustine ca Voiculescu a scris aceasta nota "sub dictare, sub imperiul vremurilor".

"Care sunt urmarile concrete ale notei acesteia? Daca nu sunt in dosar, unde e politia politica?" Legea privind deconspirarea fostei Securitati prevede insa ca politia politica consta in acele activitati de natura sa lezeze drepturile individuale, indiferent daca au avut sau nu urmari concrete.

--------------------------------------------------------------------------------

"Exclus sa fi primit numele Felix de la Vitrocim"

Dan Voiculescu a prezentat ieri a treia varianta a originii numelui de cod Felix, afirmand ca acesta i-a fost dat de conducerea intreprinderii la care lucra in anii ‘70 - ICE Vitrocim. In urma cu trei saptamani, el a spus ca si-a ales pseudonimul singur. Dupa doua zile, la Realitatea TV, a sustinut ca numele de cod i-a fost dat de maiorul de Securitate de la Vitrocim.

Integral in EVZ