In primele sase luni ale acestui an, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a scos din monitorizare postprivatizare 820 de contracte, incheiate pentru societati comerciale din diferite domenii de activitate.

Procentual, sunt cu 344% mai multe contracte iesite din monitorizare decat in perioada similara a anului trecut, cand au fost arhivate 238, iar autoritatea intentioneaza sa inchida peste 1.000 de contracte in acest an.

Cele peste 800 de contracte iesite din monitorizarea AVAS reprezinta peste jumatate din numarul total de contracte, 1.620, arhivate de AVAS in ultimii patru ani.

„AVAS si-a propus sa inchida peste 1.000 de contracte in acest an si suntem foarte aproape de obiectivul propus. Am dispus o analiza atenta asupra intregului portofoliu pentru a vedea si situatia unor contracte similare. AVAS-ul nu a fost gandit si nici nu poate functiona ca supra agentie de mediu, tribunal al muncii, expert contabil sau procuratura reunite intr-o singura institutie.

Rolul nostru in viitor este mai degraba de a urmari contractele cu investitii insemnate si in special clauze sociale sau cele unde exista penalitati”, a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

Prin monitorizarea postprivatizare reprezentantii AVAS urmaresc modul in care au fost respectate obligatiile asumate de catre cumparatori si aplica sanctiunile prevazute prin contract.

In principal, AVAS monitorizeaza realizarea angajamentelor privind investitiile tehnologice, investitiile pentru protectia mediului, precum si garantarea acestora, respectarea obligatiilor privind vanzarea restrictionata a activelor si terenurilor societatilor, imobilizarea (gajarea) actiunilor cumparate de la AVAS in favoarea vanzatorului, pana la incheierea obligatiilor contractuale de catre cumparatori, precum si clauze specifice privind asigurarea protectiei sociale.

Cele 820 contracte arhivate au reprezentat un volum investitional realizat de cumparatori de 592.000 euro, 9,2 milioane dolari si 122 miliarde lei.

Autoritatea a mai precizat ca cele mai importante contracte arhivate sunt cele pentru: METAL EXPORTIMPORT Bucuresti, Hotel CAPITOL Bucuresti, SIMPEX Bucuresti, FAMOS Odorheiu Secuiesc, ARGUS Constanta, MORARIT PANIFICATIE Baneasa, PRECIZIA Bucuresti, ZAHARUL Satu Mare, ARIS Arad, INFRATIREA Oradea, ROFEP Urziceni, SIBAC Sighisoara.

Din 1992 si pana in iunie 2006, AVAS a incheiat 10.845 de contracte de vanzare-cumparare de actiuni pentru 7.645 de societati comerciale.

In prezent, AVAS mai are in monitorizare postprivatizare un numar de 6.931 de contracte de vanzare cumparare, incheiate pentru 5.458 societati comerciale. Din aceste societati, 198 au capital integral strain sau mixt, iar 6733 sunt privatizate cu investitori romani.

Valoarea totala a investitiilor asumate de cumparatori si monitorizate de AVAS este de 3,63 miliarde dolari, 355,6 milioane euro, 501,7 miliarde lei, 73 milioane marci germane si 57 milioane franci francezi.