Aproximativ 400 de detinuti din mai multe inchisori americane din Irak au fost eliberati sambata, in cadrul amnistiei decretate de premierul Nuri al-Maliki. Dupa cum transmite France Prese, numarul eliberarilor efectuate de la inceputul lunii iunie a ajuns la 3.000. Intre timp, continua seria violentelor soldate cu numerosi morti si raniti.

Dupa o saptamana relativ calma violentele au reizbucnit in Irak. Sambata, zi in care musulmanii participa la rugaciunile traditionale, au avut loc mai multe atacuri asupra unor moschei, iar trupele americane au arestat un comandant al militiilor clericului radical siit Moqtada al-Sadr. Dupa cum transmite Radio Romania Actualitati, bilantul incidentelor se ridica la peste 35 de morti.

Ultimele atentate teroriste au vizat atat populatia araba siita, cat si minoritatea sunita intr-un adevarat schimb de lovituri intre reprezentantii celor doua confesiuni musulmane din Irak. 17 persoane au fost ucise in sase atacuri asupra unor moschei siite si sunite din Irak, sporind ingrijorarile provocate de confruntarile interconfesionale.

Cel mai sangeros incident a avut loc intr-un sat din apropierea orasului Mosul din Nord.

O masina capcana a fost detonata langa o moschee siita, ucigand 9 iarkieni, inca 60 fiind raniti. Cel putin 30 de persoane si-au pierdut viata in confruntarile de ieri din cartierul Sadr City de la periferia Bagdadului.

Trupele americane si irakiene au luat cu asalt un sediul al armatei Mehdi si s-au luptat peste 40 de minute cu militiile loiale clericului radical Moqtada al-Sadr, fiind capturat un lider al trupelor paramilitare.

Intr-o alta operatiune, in apropiere de Hilla, la sud de Bagdad, fortele americane au arestat un important comandat regional al amatei Mehdi, suspectat de contrabanda cu rachete sol-aer si de spionaj in favoarea Iranului.

Corespondentul postului public de radio aminteste ca in zona in care actiona Adnan al-Unaybi, in ultimele cinci luni au fost doborate doua elicoptere americane.