Presedintele Traian Basescu le-a cerut, duminica, magistratilor sa faca dreptate in societatea romaneasca. Intr-un discurs sustinut la Snagov, de ziua Justiei, seful statului a facut un apel la magistrati sa restabileasca valorile in societate si sa rezolve coect cazurile cu care se confrunta, indiferent daca sunt implicati oameni obisnuiti sau oameni de afaceri.

"Pentru cei 22 de milioane de romani este foarte greu sa distinga intre omul politic cinstit si omul politic necinstit, intre marele om de afaceri cinstit si marele om de afaceri care si-a agonisit averea furand, intre omul valoros si omul fara valoare".

"Este rolul dumneavoastra sa reasezati valorile in societate. Este obligatia dumneavoastra sa o faceti", a adaugat Basescu.

Traian Basescu a insistat ca legea sa fie aplicata egal, indiferent daca in justitie ajung batrani care nu si-au platit amenda sau mari infractori:

"Legea aplicata egal pentru toti si nediscriminatoriu, intre o batrana de 86 de ani si un brav barbat de afaceri care si-a carat in conturi ilegal mii de miliarde de lei. Va rog mult, aplicati legea egal pentru toti si aduceti in fata hotararilor dvs pe toti. Numai asa vom restabili valorile in societatea romaneasca".

Presedintele a criticat faptul ca hotararile judecatoresti sunt foarte diferite, in functie de instanta care se pronunta.

"La prima instanta condamnati cu un an cu suspendare, la Curtea de Apel condamnati cu zece ani cu executare. Au facut patru ani. Fata de discrepanta dintre cele doua instante mi se pare corect sa utilizez institutia gratierii.

Dar ideal ar fi sa nu mai ajungem la situatii, pe care si dvs le stiti, cu achitare la tribunal, achitare la Curtea de Apel si 18 ani la Curtea Suprema. Astfel de cazuri arata o justitie care citeste legile diferit si nu este posibil sa mai functionam in acest fel", a spus presedintele.