Privatizarea Romgaz ar putea fi luata in discutie peste 3 ani pentru ca pe termen scurt guvernul nu doreste trecerea in proprietate privata a producatorului de gaze naturale, a declarat seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Mihai Catuneanu.

"In trei ani ne putem gandi la privatizarea Romgaz cu un investitor strategic. Pentru moment varianta asta este exclusa, dar in conditiile in care prin contractul de privatizare statul isi va lua toate masurile de precautie se poate pune aceasta problema", a explicat seful OPSPI.

Potrivit acestuia, Romgaz nu are probleme financiare, are lichiditati, putere financiara, dar obiectivul este "crearea unei piete competitive si intrarea companiei pe piata de capital interna sau externa" .

Catuneanu a mai spus ca a convenit "o forma a contractului care va fi incheiat cu societatile ce compun consortiul consultantului" dupa negocieri foarte stranse.

Potrivit declaratiilor recente ale ministrului economiei, Codrut Seres, contractul de consultanta pentru privatizarea Romgaz va fi semnat in maximum o saptamana, urmand ca in circa doi ani sa aiba loc o posibila listare a producatorului roman de gaze naturale.

Potrivit lui Seres, consultantul va trebui sa evalueze rezervele de gaze naturale si sa prezinte strategii alternative de diminuare a participatiilor statului. "De-abia dupa ce consultantul va face evaluarile pe care trebuie sa le faca, vom decide modalitatea de reducere a participatiilor statului la Romgaz", a mai spus ministrul.

Consortiul compus din Credit Suisse First Boston, Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI) si casa de avocatura Linklaters este consultantul angajat de MEC pentru privatizarea Romgaz.