Aproape o treime dintre muncitorii polonezi care au venit recent in Marea Britanie nu s-au inregistrat oficial, potrivit unui sondaj realizat de BBC Newsnight, care arata ca guvernul britanic a subestimat in mod semnificativ numarul imigrantilor din Europa de Est, informeaza Reuters.

Mai mult de 40% dintre persoanele chestionate au declarat ca vor sa stea cel putin doi ani in Marea Britanie. Sondajul BBC a estimat ca circa 100.000 de polonezi si-au adus sau intentioneaza sa-si aduca familiile in Marea Britanie.

Newsnight, care citeaza cele mai recente statistici guvernamentale, precizeaza ca 400.000 de est-europeni, intre care 225.000 de polonezi, si-au inregistrat, din mai 2004, contractele de munca in Marea Britanie.

Studiul sugereaza ca ar putea fi inca 115.000 de polonezi - si un total de inca 200.000 de est-europeni - pe care guvernul nu i-a luat in calcul.

Purtatorul de cuvant al Partidului Conservator (de opozitie), David Davis, a spus ca "guvernul in mod evident nu are control asupra sistemului de imigratie".

Un purtator de cuvant al Ministerului britanic de Interne a declarat ca dintre cei care s-au inregistrat in registrul pentru munca "97 la suta lucreaza full time, prin urmare nu constituie o povara pentru serviciile publice".

Zeci de mii de est-europeni s-au folosit de oportunitatile oferite de aderarea tarilor lor la UE pentru a merge in Occident sa caute locuri de munca si salarii mai bune. Pentru ca majoritatea celor 15 state vechi membre UE au impus restrictii pe piata muncii, multi dintre acestia s-au indreptat catre Marea Britanie, Irlanda si Suedia, care si-au lasat deschise pietele de munca.

Potrivit paginii electronice a BBC News, guvernul de la Londra estimase initial ca doar 15.000 de persoane din estul Europei vor migra anual in Marea Britanie, in special din Polonia, Cehia, Estonia, Ungaria si Letonia.

Sondajul BBC a constatat ca somajul si salariile mici au fost principalii factori care i-au determinat pe polonezi sa migreze in Marea Britanie.

Guvernul britanic nu a anuntat inca daca cetatenii din Romania si Bulgaria vor beneficia drepturi depline de munca in Marea Britanie imediat dupa aderarea celor doua tari la UE, prevazuta la 1 ianuarie 2007.