Activele imobiliare detinute de populatie se ridica la aproximativ 500 miliarde lei (aproape 140 miliarde euro), estimeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR), in raportul privind stabilitatea financiara, dat publicitatii saptamana trecuta.

Aceasta valoare a imobilelor a crescut substantial, amplificand efectul de avere sau capacitatea de indatorare a populatiei, prin utilizarea activelor nefinanciare ca si colateral. Astfel ca imobilele reprezinta aproximativ 90% din averea populatiei din Romania, mult peste valoarea inregistrata in Uniunea Europeana, unde activele imobiliare au o pondere de sub 50%.

"Lichiditatea redusa a pietei imobiliare si ponderea mare a activelor nefinanciare in totalul averii nete pot diminua semnificativ din capacitatea populatiei de a face fata unui eventual soc sistemic", se spune in raportul Bancii Centrale.

Aceasta majorare a preturilor imobilelor in Romania a fost generata de cresterea puternica a cererii, careia i se asociaza un raspuns foarte slab din partea ofertei.

Cu toate ca raportul BNR nu cauta sa identifice factorii care au dus la acest dezechilibru intre cererea si oferta din piata imobiliara, autorii observa ca noile proiecte imobiliare nu se adreseaza masei largi, care acceseaza credite ipotecare, argumentand ca suprafata medie a unei locuinte depaseste 140 de metri patrati.

Articol integral in Adevarul