La sfarsitul lunii mai a acestui an, numarul somerilor inregistrati a fost de 481,2 mii persoane, mai mic cu 14,7 mii persoane decat in aceeasi luna a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica. In luna aprilie a acestui an, numarul somerilor a depasit 517,3 mii persoane in crestere cu 6000 de persoane fata de luna similara a anului trecut.

La finele lunii mai a acestui an, rata somajului a fost de 5,5%, in scadere cu 0,1% fata de luna similara a anului trecut si cu 0,4% fata de luna aprilie a anului curent.

Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, la sfarsitul lunii mai a acestui an, numarul somerilor inregistrati era de 481,2 mii persoane in scadere cu 14,7 mii persoane fata de aceeasi luna a anului trecut. In luna anterioara a anului curent, numarul somerilor inregistrati depasise 517,3 mii persoane.

La finele lunii mai a acestui an, rata somajului a fost de 5,5%, mai scazuta cu 0,1% fata de aceeasi perioada a anului 2005 cand rata somajului a atins 5,6%. In luna aprilie a anului curent, rata somajului a fost de 5,9% in crestere cu 0,1% fata de luna aprilie a anului trecut.

Cele mai ridicate rate ale somajului se inregistreaza in judetele Vaslui (10%), Mehedinti (9,8%) si Gorj (9,7%), iar valorile cele mai scazute se intalnesc in judetele Timis (2,2%), Ilfov (2,3%) si in municipiul Bucuresti (2,7%).

La nivelul Uniunii Europene, rata somajului s-a aflat in luna mai a acestui an la cel mai scazut nivel din ultimii ani, cu o medie de 7.9% comparativ cu 8.7% in aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Eurostat. Cele mai mici rate ale somajului s-au inregistrat in Estonia (4,9%) si Lituania (5,6%).

Datele INS indica o evolutie pozitiva si pentru productia industriala. In primele cinci luni ale acestui an, indicele brut pe total industrie a fost de 105,9% iar la nivelul industriei prelucratoare indicele brut a fost de 106,3%. In luna mai, pe total industrie, indicele a fost de 115,7% comparativ cu luna corespunzatoare a anului trecut.

In luna aprilie a acestui an, pe total industrie indicele a fost de 100,5% fata de luna similara a anului trecut, iar in primele patru luni ale acestui an, indicele brut pe total industrie a fost de 103,5% si de 103,7% la nivelul industriei prelucratoare.