Amendarea Microsoft de catre Comisia Europeana pare invitabila in conditiile in care autoritatile europene ani-trust si-au dat deja acordul pentru o penalizare de aproximativ 2 milioane de euro zilnic.

Microsoft e acuzata ca a abuzat de pozitia dominanta pe piata a sistemului de operare Windows, Comisia Europeana solicitand companiei sa puna la dispozitia concurentei informatii necesare pentru crearea unor softuri compatibile cu Windows.

Daca aceasta decizie va fi adoptata Microsoft va primi o amenda de peste 500 de milioane de euro.

Aceste date trebuia oferite pana in iunie 2004, pana acum Microsft tergiversand publicarea informatiilor. Cu toate acestea compania a anuntat ca pana la data de 18 iulie un grup de 300 de specialisti va finaliza documentatia necesara in asa fel incat in cel mai scurt timp amanuntele tehnice ale Windows sa fie puse la dispozitia companiilor de soft.

Microsoft nu a scapat nici de vigilenta autoritatilor din Asia, unde Coreea de Sud a aplicat o amenda de 34 de milioane de dolari companiei americane tot din cauza unor probleme legate de Windows.

Potrivit Reuters, Microsft a refuzat sa scoata din sistemul de operare programele de tip messenger si Media Player, masura care ar fi putut facilita concurenta prin lansarea unor produse similare ale altor companii.

Purtatorul de cuvant al lui Neelie Kross, comisarul europeana pentru concurenta a declarat ca amendarea Microdsoft e un lucru firesc.

“Masurile impotriva companei sunt corecte pentru ca sunt deja doi ani de cand Microsoft refuza sa se supuna cerintelor” a precizat purtatorul de cuvant.

In prezent noua din zece calculatoare functioneaza cu un sistem de operare Windows, amenda de 2 milioane de euro pe zi reprezentand doar 2% din cifra de afaceri pe care gigantul american o inregistreaza zilnic.