Liderul separatist cecen, Shamil Basayev, a fost ucis luni in timpul unei operatiuni a fortelor speciale rusesti, informeaza CNN. Potrivit sefului Securitatii nationale, Nikolai Patrushev, Basayev ar fi fost asasinat in Ingusetia, o regiune aflata la granita Rusiei cu Cecenia.

“Aceasta e pedeapsa meritata de cei care au pus la cale atentatul de la Beslan in urma caruia sute de copii nevinovati si-au pierdut viata”, a declarat Putin, citat de Reuters.

Consiliul de Securitate al ONU il plasase pe Basayev pe lista celor mai periculosi teroristi din lume dupa ce Statele Unite il declarasera o "amenintare la adresa securitatii nationale".

Nascut in 1965 in Cecenia, Basayev a devenit notoriu in timpul primului razboi din Cecenia cand in calitatea sa de comandant al unei brigazi armate a reusit sa ia cateva zeci de ostatici intr-un raid desfasurat in orasul rusesc Budennovsk.

De-a lungul timpului, Basayev a fost sustinut de diverse organizatii teroriste, inclusiv organizatii talibane din Afganistan, fiind acuzat de autoritatile ruse de organizarea a nenumarate atentate teroriste cu bomba.