Grupul financiar franco-belgian Dexia, unul dintre investitorii interesati de privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), a anuntat autoritatile romane ca se retrage din cursa pentru privatizarea CEC, informeaza un comunicat de presa al grupului bancar.

Comunicatul postat luni pe site-ul bancii nu explica motivele retragerii din cursa pentru privatizarea CEC dar spune ca piata romaneasca ramane inca una destul de atractiva pentru Dexia in special in sectorul finantarii proiectelor publice. In cursa pentru CEC au mai ramas doar patru investitori.

“In ciuda interesului pe care il reprezinta, in cele din urma, Dexia nu va mai lua parte la privatizarea CEC. Totusi, Romania ramane, gratie potentialului mare de crestere dar si iminentei aderari la Uniunea Europeana, o piata foarte atractiva in special in sectorul finantarii proiectelor publice”, se arata in comunicatul de presa al Dexia.

Prin aceasta retragere, numarul investitorilor interesati de achizitia CEC s-a redus la patru, respectiv National Bank of Greece, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen.

Investitorii interesati pot depune ofertele angajante pana la data de 17 iulie a acestui an iar castigatorul se estimeaza ca va fi anuntat in a doua jumatate a lunii septembrie.

In luna aprilie a acestui an, Guvernul a anuntat ca pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC va fi privatizat cu o institutie financiar-bancara de reputatie internationala sau cu un consortiu de investitori din care sa faca parte o astfel de institutie.

Aproape 15 la suta dintre actiuni vor fi transferate Fondului Proprietatea sau vindute fostilor angajati, restul raminind in proprietatea statului. Executivul a anuntat ca echivalentul a 9,9% din suma incasata va fi transferata, potrivit legii, la Fondul Proprietatea, iar un pachet de 5% de actiuni va fi vandut angajatilor si pensionarilor CEC.

Vanzarea se va efectua in trei etape, corespunzator modalitatii folosite in cazul privatizarii BCR. In prima etapa - care s-a desfasurat deja - au fost depuse oferte preliminare neangajante.

In etapa a doua vor fi depuse oferte finale angajante, iar in etapa a treia ofertele finale angajante imbunatatite ale primilor participanti clasati.

Dupa depunerea ofertelor finale angajante, Comisia de privatizare va proceda la evaluarea acestora si va invita la negocieri in vederea depunerii de oferte financiare finale angajante imbunatatite pe primii doi ofertanti ale caror oferte finale angajante au obtinut punctajele cele mai mari.

Comisia de privatizare va putea insa solicita si ofertantului clasat pe al treilea loc sa prezinte oferta financiara finala imbunatatita, daca diferenta dintre ofertele clasate pe primul si al treilea loc este de 10% sau mai putin, raportat la oferta clasata pe primul loc.

Comisia de privatizare va desemna ofertantul castigator ca fiind acel ofertant selectat care a acceptat neconditionat proiectele finale ale documentelor necesare incheierii tranzactiei si a oferit cel mai mare pret pe actiune dintre ofertele financiare finale angajante imbunatatite depuse.

In cazul in care doi sau mai multi ofertanti ofera acelasi cel mai mare pret pe actiune, Comisia de privatizare poate solicita acestora sa depuna o noua oferta financiara angajanta imbunatatita.

La sfarsitul anului trecut, primele trei banci din Romania BCR, BRD Groupe Societe Generale si Raiffeisen detineau aproximativ 50% din totalul activelor bancare din Romania, cu 25,7%, 15% si respectiv 8,7% din totalul activelor. CEC se situa pe locul sapte cu 4,4% din totalul activelor bancare din Romania.

Recent, Eugen Radulescu a anuntat ca CEC a trecut pe locul cinci pe piata bancara din Romania.

In primul trimestru al acestui an, Casa de Economii si Consemnatiuni a inregistrat un profit net de 12.6 milioane lei iar valoarea activelor a crescut cu aproximativ 400 de milioane lei.