Piata a cunoscut o usoara corectie negativa in aceasta prima sedinta a saptamanii. Deschiderea a fost buna, pe crestere, iar evolutiile pozitive au continuat pana la jumatatea sedintei, in special la SIF-uri. S-a produs insa o ruptura, au inceput sa apara vanzatori concomitent cu retragerea cumparatorilor la preturi mai mici.

Astfel, piata a schimbat macazul si au inceput sa-si faca loc scaderile, indicii incheind sedinta la valori inferioare celor de vineri. N-au fost insa scaderi de amploare si pe volume mari, ci mai mult o corectie in urma cresterilor ce au avut loc saptamana trecuta, unii investitori preferand sa mai marcheze din castiguri.

Banca Transilvania (TLV) s-a remarcat astazi. A fost cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, cu un rulaj de peste 3 milioane RON. Cursul a crescut in md sustinut pana la jumatatea sedintei, atingand un maxim de 1,15 RON, dupa care s-a stabilizat cu cativa pasi de cotare mai jos si a inchis la 1,12 RON (+1,8%).

Totodata, pe piata Deal s-a transferat un pachet mare, de 25 milioane actiuni (peste 1% din capitalul social actual al bancii), la un pret de 1 RON/actiune. BRD-GSG (BRD) n-a avut parte de aceeasi evolutie pozitiva, spre finalul sedintei cursul a inceput sa scada mai accelerat, inchizand la 16,8 RON (-2,3%).

Cea mai buna evolutie a sedintei o inregistreaza Compa Sibiu (CMP) , care a reusit astazi sa depaseasca pragul de 1 RON, inchizand la maximul de 1,01 RON/actiune (+4,7%). Nu este prima zi de acest fel pentru CMP, de la inceputul lunii iulie cursul a acumulat o crestere de 23,2%. De asemenea, volumul tranzactionat a fost bun, de aproape 780 mii actiuni.

Titlurile petroliere au evoluat in sensuri opuse. Rompetrol Rafinare (RRC) a crescut puternic dupa deschidere pana la 0,0739 RON/actiune, dupa care s-a stabilizat si a inchis la 0,0725 RON (+2,1%). Petrom Bucuresti (SNP) a oscilat putin in jurul unui pret echilibrat de 0,5250 RON si a inchis la 0,52 RON/actiune (-1%).

Una din cele mai tranzactionate societati a fost Turbomecanica Bucuresti (TBM). La jumatatea sedintei a fost lansat un ordin mare de cumparare, de circa 2,2 milioane actiuni, ce a dus si cursul la maximul de 0,77 RON/actiune.

Astfel, TBM a intrat in randul celor mai lichide actiuni in sedinta de astazi, cu un rulaj de 2,1 milioane RON. Inchiderea a avut loc la un pret de 0,7650 RON/actiune, unde TBM inregistreaza o apreciere de 2%.

In segmentul SIF au fost evolutii bune, chiar foarte bune in prima parte a sedintei. Parea sa continue ritmul de cerstere care s-a impus saptamana trecuta. Insa deja se acumulasera profituri semnificative pentru unii investitori (in medie, SIF-urile au urcat saptamana trecuta cu 13%), astfel ca la jumatatea sedintei au inceput vanzarile.

La final nu mai ramanea decat un singur SIF pe plus, SIF Moldova (SIF2), cu o crestere de 0,5% la 1,89 RON/actiune, in timp ce SIF Banat Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3) inchideau la preturi cu 1% mai mici decat vineri.