Cei mai mari operatori de telefonie mobila din Romania, Vodafone si Orange si-au manifestat nemultumirea fata de impunerea de catre ANRC a unor tarife de inter-conectare considerate de cei doi operatori ca fiind “incorecte” si “neviabile”.

Vodafone Romania considera incorect modul de calcul al tarifelor de inter-conecatre intrucat subestimeaza costurile realeoperatorului, se arata intr-un comunicat transmis luni de companie.

“Ne exprimam inca o data ingrijorarea fata de efectele deciziei ANRC si apreciem ca aceasta pune in pericol sustinerea pe termen lung a investitiilor planificate de Vodafone Romania, cu efecte negative asupra intregii industrii de comunicatii mobile din Romania”, a spus Liliana Solomon, Chief Executive Officer Vodafone Romania.

Decizia ANRC urmeaza unor discutii bilaterale insuficiente, demarate in august 2005, constand intr-o conferinta telefonica si doua intalniri cu consultantul extern al ANRC. Spre deosebire de practica europeana, procesul de consultare cu ANRC a fost formal si nu a implicat o analiza obiectiva a tuturor factorilor.

Pe de alta parte Orange considera impunerea acestor tarife nu s-au dovedit a fi fiabile in tarile aflate intr-o puternica crestere, asa cum este piata locala.

Este relevant faptul ca niciuna din tarile din estul Europei nu a aplicat inca un astfel de model, tocmai pentru a nu afecta dezvoltarea pietelor de telefonie", se arata intr-un comunicat al Orange Romania.

ANRC a anuntat, luni, ca operatorii Vodafone Romania si Orange Romania vor fi obligati sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 2006-ianuarie 2009, cu cate 11,3% in patru etape, pana la 5,03 eurocenti/minut.