Theodor Stolojan a declarat luni seara, in emisiunea "100%" la Realitatea TV, ca functia de premier nu este obiectivul sau. El sustine ca a incercat sa discute cu Calin Popescu Tariceanu, in urma cu un an, despre nevoia de unitate in partid si despre colaborarea intre palate, dar “nu a dus la nici un rezultat".

Stolojan a anuntat ca, in luna septembrie, va prezenta o analiza a situatiei din PNL, bazata pe informatiile culese din filiale. Documentul va avea forma unei noi platforme politice.

Stolojan nu mai vede posibila o colaborare cu “actualul PSD” si spune ca s-a opus acestei idei inca din 2004, dupa alegerile locale, cind Patriciu a facut propunerea. Fostul presedinte al PNL a afirmat ca, la acel moment, a fost in aceeasi tabara cu Tariceanu.

"Obiectivul meu este sa facem o buna guvernare", a mai declarat Stolojan, care a precizat ca actioneaza in limitele prevederilor contitutionale.

"Sper ca colegii mei sa vada prapastia spre care ii duce actuala conducere a partidului", a afirmat Stolojan.

El a subliniat faptul ca nu el este cel care s-a pozitionat in opozitie cu directia pe care s-a pornit in 2004: "Nu eu am luat decizia sa nu fiu un partener al presedintelui Traian Basescu, nu eu am luat decizia sa calific Partidul Democrat ca un adversar sau chiar ca un dusman.

Dimpotriva, eu si colegii mei (Mona Musca, Valeriu Stoica, Raluca Turcan - n.r.) consideram ca singura cale pentru PNL de a iesi din aceasta stare de a pierde continuu din credibilitate este sa-si revada strategia politica si managementul politic si sa actioneze pentru recistigarea increderii si a respectului in alianta."

Stolojan a declarat ca raportul pe care il va prezenta in luna septembrie va fi asumat de sustinatorii sai si a precizat motivele care au facut "grupul" sa critice actiunile partidului: "Nu vom accepta ca un grup restrins sa foloseasca valorile liberale ca paravan pentru interese personale sau de grup".

Stolojan nu s-a abtinut de la atacuri la adresa lui Calin Popescu Tariceanu, afirmand ca acesta poate fi doar cu greu convins ca directia in care se indreapta partidul este

una gresita: "Practic la ora actuala e greu sa-l convingi pe domnul Tariceanu si grupul care-l inconjoara de necesitatea de a deschide din nou partidul la o dezbatere serioasa, de necesitatea de a nu mai inlocui competenta cu loialitatea fata de seful unui grup".

Cu toate criticile aduse in timpul emisiunii, intrebat de Robert Turcescu ce nota acorda guvernarii actuale, Stolojan a calificat-o drept mediocra, dar i-a acordat premierului nota 6.