Daca 7 primari egal 100%, atunci 4 primari egal x. Conducerea PSD s-a straduit, ieri, intr-o sedinta, sa calculeze x-ul si i-a dat cu virgula: 57,14%. „Bine c-am castigat alegerile locale”, a suspinat fericit Nicolae Vacaroiu, la aflarea rezultatului.

Duminica a fost turul doi al alegerilor locale partiale, in acele localitati in care s-a vacantat, in ultimul an, postul de primar sau in care consiliile locale au devenit nefunctionale.

PSD a concurat pentru toate cele 7 primarii si a castigat 4: Poiana Blenchii (Salaj), Vladesti (Valcea), Piatra (Teleorman) si, bomboana de pe tort, primaria orasului Mioveni, unde a facut campanie insusi Ion Iliescu. Cele patru primarii, dar mai ales procentul de 57,14% scris negru pe alb pe foile A4 pe care fiecare pesedist le-a primit inainte de sedinta, au creat euforie la PSD.

„Am primit cu foarte multa satisfactie acest rezultat”, a comunicat Mircea Geoana, care a vazut in acest procent un semn: „Este un inceput de reintoarcere pentru partid, pentru ca e cel mai bun scor la alegerile de primari din 2004 pana acum. PSD incepe iarasi sa fie votat masiv de cetateni”.

Si tanarul pesedist Victor Ponta a citit in semne, socotind cifra inregistrata in dreptul PSD drept magica: “Incet, incet, ne revenim si nu mai suntem damnati ca PSD-ul pe care lumea nu trebuie sa-l voteze”.

In aritmetica PSD, partidul a fost urmat in sondaje de PNG si de Alianta D.A., cu 14, 29%, atata cat cantareste un primar.

Desi au aplicat regula de trei simpla si la consilieri, pesedistii n-au dorit sa faca mare tam-tam cu rezultatul, poate si pentru ca s-au clasat pe locul doi: Alianta D.A. - 37,21% (16 consilieri), PSD - 27,91% (12 consilieri), PNG si PC - 9,3% (cate 4 consilieri fiecare).

Articol integral in Gandul